Ciasto rabarbarowe - deser, bez którego nie wyobrażamy sobie początku lata. Oto dwa najlepsze przepisy

Rabarbar to roślina bogata w ważne dla nas witaminy: A, C i E. Ale nie oszukujmy się, nie jadamy go dla zdrowia. To przede wszystkim przepyszny dodatek do ciast. Kiedy sezon na rabarbar trwa, grzechem byłoby niewykorzystanie okazji i nieprzyrządzenie na przykład ciasta z rabarbarem i bezą. Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a jak kruche ciasto z rabarbarem?

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka ciepłego, ale nie gorącego, mleka,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 4 duże łodygi rabarbaru.

Ciasto rabarbarowe. Przygotowanie:

Ciasto rabarbarowe rozpoczynamy od zaczynu. Drożdże mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka. Dodajmy jeszcze łyżkę cukru i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy ją do wcześniej wymieszanej mąki, masła, soli i pozostałego mleka. Miksujemy, aż masa będzie gładka. W międzyczasie miksujemy też żółtka z cukrem pudrem. Gdy mieszanina będzie gotowa, dodajemy ją do mieszanki mąki i masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy rabarbar. Do ciasta drożdżowego z rabarbarem potrzebujemy 4 łodyg obranych z cienkiej skórki. Kroimy je na drobne paseczki. Tak przygotowane wykładamy na cieśnie drożdżowym. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 A może ciasto z rabarbarem gotowe w 10 minut? 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Kruche ciasto z rabarbarem. Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i rozcieraj na kruszonkę. Połowę zachowaj i wstaw do lodówki, drugą połowę połącz z żółtkiem. Także wstaw do lodówki. Po 30 minutach wyjmij ciasto z żółtkiem. Rozłóż je na blaszce do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przy umyj i obierz rabarbar. Pokrój go na plasterki. Wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem trzcinowym. Wyłóż na gotowy spód. Piecz 15 minut. Następnie posyp ciasto kruszonką z lodówki i piecz kolejne 45 minut. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Więcej o: