Ciasto rabarbarowe rozpoczynamy od zaczynu. Drożdże mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka. Dodajmy jeszcze łyżkę cukru i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość, dodajemy ją do wcześniej wymieszanej mąki, masła, soli i pozostałego mleka. Miksujemy, aż masa będzie gładka. W międzyczasie miksujemy też żółtka z cukrem pudrem. Gdy mieszanina będzie gotowa, dodajemy ją do mieszanki mąki i masła. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na godzinę. Przygotowujemy rabarbar. Do ciasta drożdżowego z rabarbarem potrzebujemy 4 łodyg obranych z cienkiej skórki. Kroimy je na drobne paseczki. Tak przygotowane wykładamy na cieśnie drożdżowym. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
A może ciasto z rabarbarem gotowe w 10 minut?
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i rozcieraj na kruszonkę. Połowę zachowaj i wstaw do lodówki, drugą połowę połącz z żółtkiem. Także wstaw do lodówki. Po 30 minutach wyjmij ciasto z żółtkiem. Rozłóż je na blaszce do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przy umyj i obierz rabarbar. Pokrój go na plasterki. Wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem trzcinowym. Wyłóż na gotowy spód. Piecz 15 minut. Następnie posyp ciasto kruszonką z lodówki i piecz kolejne 45 minut. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.