rabarbar
-
Idealny do kaczki i karkówki z grilla. Taka wersja rabarbaru będzie ci się śnić po nocach
Wiosna i wczesne lato to ukochany czas miłośników rabarbaru i wszystkiego, co z tym warzywem związane. Najczęściej stawiamy na różne słodkości, ciasta z rabarbarem, babeczki lub orzeźwiający kompot. My jednak mamy w zanadrzu coś lepszego. Dżem z...
-
Obierać rabarbar czy nie? Moja babcia zawsze patrzyła na jedno i od razu znała odpowiedź
Czy rabarbar powinno się obierać? To pytanie pojawia się co roku, gdy na straganach królują różowo-zielone łodygi. Wbrew pozorom odpowiedź nie zawsze jest jednoznaczna i zależy od kilku czynników, zarówno kulinarnych, jak i praktycznych.
-
Ciasto z rabarbarem? Poezja. Wilgotne, puszyste i znika szybciej niż zdążysz zaparzyć herbatę
Co upiec z rabarbarem? Jeśli nie masz pomysłu, śpieszymy z odpowiedzią. Co roku przygotowuję ciasto, którego zapach i smak przyciąga każdego domownika. Lepiej od razu zrób dwie blaszki.
-
Lemoniada po polsku, czyli najlepszy letni napój. Weź rabarbar i trzy dodatki
Rabarbar to wiosenne i letnie błogosławieństwo. Kiedy trwa sezon, na potęgę wykorzystujemy go na najróżniejsze sposoby. Pieczemy pyszne ciasta, babeczki i bułeczki oraz oczywiście robimy kompot. Dziś mamy przepis na kompot z rabarbaru, ale w...
-
Jak mrozić rabarbar? To dziecinnie proste. Po kilku miesiącach będzie smakował jak świeży
Problem z rabarbarem jest taki, że sezon na niego trwa bardzo krótko. Ledwo zdążymy mrugnąć, a na straganach po czerwonych łodygach nie ma już ani śladu. Wiele osób jest przekonanych, że pozostaje tylko czekać do następnej wiosny. Otóż...
-
Wiosną jedzą niemal wszyscy. Niewielu wie, co zyskuje nasz organizm
Rabarbar to nieoceniony towarzysz w kuchni. Choć jest warzywem, jego przyjemnie kwaskowaty smak sprawia, że najczęściej używamy go do deserów. Robimy z niego ciasta, dżemy, kompoty i lemoniady. Jeśli go lubisz, na pewno cenisz jego wyjątkowy smak....
-
Nie ciasto i nie kompot. Z rabarbaru robię coś dużo lepszego. Z mięsem to obłęd
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze i do woli możemy cieszyć się smakiem tego wyjątkowego warzywa. Najczęściej stawiamy na wypieki z rabarbarem - różne ciasta, babeczki, a także na kompoty i orzeźwiające lemoniady. Ja z rabarbaru robię coś jeszcze....
-
W maju robię te placuszki na okrągło. Są puszyste, a sezonowy dodatek podkręca je na maksa
Placuszki są dobre na wszystko, ale pyszne placuszki to już większy wymiar przyjemności. Dziś chcemy podzielić się z wami przepisem na placuszki tak puszyste i delikatne, że dosłownie można się rozpłynąć niczym morska bryza. Co jest w nich takiego...
-
Kwaśne, zdrowe, a niedoceniane. To warzywo wspiera trawienie, odchudzanie i nie tylko
Wielu z nas traktuje rabarbar jak owoc. W sumie trudno się temu dziwić, gdyż najczęściej trafia do kompotów czy drożdżówek. Jednak w rzeczywistości to warzywo, które ma sporo witamin i świetnie działa na układ trawienny. Ale nie tylko. Na co dobry...
-
Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? To łatwizna, a czerwony dodatek doda mu animuszu
Rabarbar to wiosenne dobro z naszych ogródków i kiedy sezon się zaczyna, chcemy się nim nacieszyć na zapas. Jednak jego smak możesz przedłużyć i to w bardzo łatwy sposób. Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? Żeby podrasować jego smak, dodaj...
-
Czekaliśmy na nie cały rok. Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Nie potrzebujesz nawet miksera
Po wielu dłużących się i nieszczęśliwych miesiącach, na straganach i w warzywniakach w końcu pojawił się on - król wiosennych wypieków i orzeźwiających koktajli, czyli rabarbar. W końcu do woli możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem tego warzyw...
-
Zapomnij o lemoniadzie i gotowych sokach. Wystarczy 10 minut. Całą robotę robi ten dodatek
Jak zrobić kompot z rabarbaru i jabłek? Teoretycznie w jego ugotowaniu nie ma nic skomplikowanego. Efekty jednak często okazują się mało zachwycające. Na szczęście łatwo unikniesz rozczarowań, jeśli będziesz pamiętać o jednej zasadzie.
-
Rabarbarowa rozkosz na pulchnym placku. Tego ciasta nie przebije nawet najlepszy sernik czy beza
Przemierzanie świata w poszukiwaniu nowych smaków to absolutnie przepiękna przygoda, jednak czasami najlepsze przepisy czekają w naszych domach czy babcinych przepiśnikach. Idealnym na to przykładem jest ciasto z rabarbarem, które jest niebiańsko...
-
Sezon na to wiosenne warzywo powoli się kończy. Teraz jest najlepszy czas, żeby je wykorzystać
To już ostatnie tygodnie na zdobycie świeżego i dobrego rabarbaru, po połowie czerwca będzie już za późno, ponieważ powoli kończy się na niego najlepszy sezon. Jeśli jeszcze nie przygotowałeś żadnego dania z tym pysznym dodatkiem, teraz jest...
-
Trik babci Zosi na rabarbar to kuchenny hit. Nawodni w upał i zasmakuje każdemu. Nie chodzi o kompot
Jeżeli w twojej głowie kłębią się myśli, co zrobić z rabarbaru, gdy masz go w dużej ilości, mamy świetną propozycję. Tym razem nie będzie to ciasto, kompot ani konfitura. Przepis ten może cię zaskoczyć.
-
Racuchy z tym pysznym warzywem są hitem wiosny. Przygotuj pyszne racuchy według przepisu Ewy Wachowicz
Zapomnij o tradycyjnych racuchach, ponieważ ten składnik zapewni ci nowych silnych wrażeń. Niecodzienny pomysł z wykorzystaniem sezonowego warzywa, nazywanego również owocem, to hit tej wiosny. Sekret na przygotowanie pysznych racuchów zdradziła E...
-
Tosty z serem i... rabarbarem. Przepis to moje ulubione majowe śniadanie sprawdzi się też na grillu
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, jednak niewiele osób wie, że można go przygotować także na... słono! Sezonowy rarytas zawsze dodaje do majowych kanapek i zapiekam je z cypryjskim serem. To połączenie to prawdziwy majstersztyk i duet, którego n...
-
Szybkie ciasto z rabarbarem. W moim domu jest hitem. Wszyscy nie mogą się doczekać [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
W tym roku sezon na rabarbar zaczął się wyjątkowo wcześnie. Pierwsze przepisy z wykorzystaniem tych kwaskowatych łodyg pewnie macie już za sobą. Ja zawsze staram się podać pierwszy pęczek rabarbaru w wyjątkowej oprawie. I wcale nie chodzi mi o...
-
To najlepszy przepis na lemoniadę. Trzymaj się zasady 3:1. Nic nie ugasi lepiej pragnienia
Klasyczna, arbuzowa czy lemoniada rabarbarowa? Przepis na orzeźwiający napój wydaje się najprostszy na świecie. By nie okazał się rozczarowaniem, warto jednak zadbać o odpowiednie proporcje. Sprawdź ten przepis na lemoniadę, a nie pożałujesz.
-
Czy rabarbar trzeba obierać? Zanim chwycisz za nóż, zwróć uwagę na jedno. Unikniesz problemu
Ciasto czy kompot z rabarbarem kojarzą się ze smakiem lata. Na maj i czerwiec przypada szczyt sezonu, nic dziwnego, że pojawia się pytanie o to, jak się z nim obchodzić. Czy rabarbar trzeba obierać? Jak przygotować rabarbar do ciasta?
-
Rabarbar pod kruszonką to jedna z moich majowych słabości. Deser robię w 15 min, a smakuje niebiańsko
Majowe menu oferuje wiele smakowitości, jednak prawdziwym skarbem jest słodko-kwaśne warzywo, które chętnie dodajemy do domowych wypieków, kompotu czy robimy z niego przetwory. Mowa tu o rabarbarze, który jak doskonale wiadomo, najlepiej smakuje p...
-
Ciasto maślankowe z rabarbarem serwuję przez cały maj. Przepis babci z Podhala to majstersztyk
Puchate ciasto z rabarbarem to przepis na słodką rozkosz, która ekspresowo zniknie z blachy. Obłędny smak to sprawka idealnie skomponowanych składników i maślanki, która sprawi, że babciny placem będzie lekki niczym obłoczek i nikt mu się nie oprze.
-
Zerwij to warzywo z ogródka i wrzuć do ciasta. Te placki są lepsze, niż z owocami
Słodkie placuszki są na tyle popularne, że podajemy je z różnymi dodatkami. Dodajemy do nich kawałki czekolady, orzechy, suszone owoce, a także świeże owoce. W zależności od pory roku i sezonu serwuje się do nich inne produkty. Wiosną więc polecam...
-
Galaretka z rabarbaru i truskawek to słodkie cudo idealne na majowy deser. Wystarczy pięć składników
Nie masz czasu na pieczenie, ale ochota na słodkości nie mija? Zamień tradycyjne wypieki z przepiśnika babci na orzeźwiający, lekki i niskokaloryczny deser z sezonowymi rarytasami. Galaretka z rabarbarem i truskawkami to majowe arcydzieło, które...
-
Musisz mieć ten dżem w piwnicy. Teraz jest sezon na ten składnik, dlatego nie zwlekaj ze zrobieniem
Wiosna, a także lato to idealny czas na to, by zająć się robieniem domowych przetworów. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi smakami, a także świeżymi owocami, które można zamknąć w słoikach. Na to warzywo jest aktualnie sezon i można j...
-
Ten przepis na szarlotkę dostałam od mamy kolegi. Zmieniła jeden składnik i miała rację
Szarlotka to klasyk wśród wypieków. Zwykle niewiele zmienia się w przepisach, a już na pewno nie główny składnik, do którego wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, czyli jabłka. Mama mojego kolegi się jednak na to zdecydowała i bardzo dobrze zrobiła....
-
Znajdziesz je w sklepach, na straganach i w ogrodach. Zrób z nimi bułeczki, lepsze od jagodzianek
Wiosna to piękny czas, kiedy to możemy cieszyć się niezwykłymi smakami, które zimą były dla nas nieznane i niedostępne. To właśnie okres w roku, gdy w sklepach możemy znaleźć różne i bardzo świeże owoce i warzywa. Takim warzywem jest ta roślina, z...
-
Wiosną mogę pić tylko to. Kompot z rabarbaru orzeźwia i jest łatwiuteńki
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Ten przepis powinien znać każdy miłośnik wiosennych i letnich smaków, a bez wątpienia rabarbar do takich należy. Niewiele potrzeba do ideału, jednak czerwony dodatek świetnie podkręci smak kompotu. Ten owoc kocha chy...
-
To ciasto jest w mojej rodzinie od pokoleń. Pamiętam, jak zawsze robiła mi je prababcia
Główny składnik tego ciasta możesz już znaleźć w wielu ogrodach i na działkach. Jeśli je zbierzesz i dodasz do prostego ciasta, uzyskasz deser, który posmakuje wszystkim bliskim. W mojej rodzinie od lat robi się je, gdy tylko robi się cieplej....
-
Mięciutkie drożdżówki z rabarbarem hitem tego sezonu. Zrób, dopóki rabarbar jest jeszcze na ryneczkach
Od połowy kwietnia na bazarkach pojawia się pierwszy rabarbar. Jego słodko-kwaśne łodygi mogą stać się ciekawym dodatkiem twoich wiosennych wypieków. Jednym z nich są wyśmienite drożdżówki z budyniem i kruszonką, które wręcz znikają z talerza. Zró...
-
To obłędne ciasto Ewy Wachowicz nie skończy się na jednej blaszce. Wszystko przez wiosenny składnik
Nie ma lepszego ciasta na wiosnę od tego z przepisu Ewy Wachowicz. Jak zdradza była Miss Polonia, sekretem jest sezonowy składnik, który idealnie łączy słodkie i kwaśne smaki. Wszystko zajmie zaledwie kilkanaście minut, a efekt rozpieści wszystkie...
-
Najszybsze ciasto z rabarbarem Ani Starmach. Tak dobre, że zniknie, nim się obejrzysz
Rabarbar pojawił się już w sklepach i na targach. To jasny sygnał, że najwyższa pora, by zabrać się za pieczenie deserów z tym dodatkiem. Ania Starmach nie zwlekała i pokazała na Instagramie, jak zrobić ekspresowe ciasto z rabarbarem i jabłkami. J...
-
Pora na rabarbar! Dodaj go do masy serowej jak Rozkoszny, a powstanie obłędnie kremowe ciasto
Rabarbar można przygotować na wiele sposobów, jednak przepis Rozkosznego bije wszystkie inne na łopatki. Kucharz, którego zna niemal cała Polska, postanowił dodać sezonowy rarytas do kremowej i puszystej masy serowej. Wszystko zapiekł na...
-
Obierać czy nie obierać? Oto jest pytanie. Wszystko zależy, ale ich łodygi znajdziesz już kwietniu
To już ten czas! Sezon na rabarbar rozpoczął się z początkiem kwietnia. Ten kwaśny smak przypomina najlepsze czasy dzieciństwa w ogrodzie babci. Jest świetnym składnikiem wiosennych kompotów czy ciast z kruszonką. Jest jednak jedna zagwozdka:...
-
Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Mięciutkie i pachnące - musisz spróbować
Ciasto z rabarbarem to smak polskiej wiosny i lata, a na nasze szczęście już zaczyna się sezon na to wyjątkowe warzywo (tak, warzywo) i możemy zabierać się za najlepsze wypieki. Przepis na ciasto z rabarbarem jest prosty, ale nie uwierzysz, że...
-
Ciasto drożdżowe z wiosennym twistem. Dodaj ten składnik, a wyjdzie soczyste i wilgotne
Szukasz przepisu na ciasto idealne na wiosenny podwieczorek? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami postaw na babciną klasykę, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem. Warzywny twist gwarantuję obłędny efekt i słodko-kwaśny smak.
-
Jak ugotować kompot z rabarbaru? Poznaj kilka kompozycji smakowych rodem z lat 90. [TOP 3]
Domowy kompot z rabarbaru to nie tylko pyszny dodatek do obiadu, ale przede wszystkim orzeźwiający napój. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a kwaskowy charakter sprawia, że idealnie komponuje się z różnymi owocami. Mamy kilka propozycji,...
-
Zajadasz się sezonowymi rarytasami? Uważaj, wiele z nich może okazać się toksycznych i niezdrowych
Nie ma nic lepszego niż świeże, sezonowe dobra prosto z ogródka i domowej roboty pretwory. Niestety jednak dosyć często zapominamy, jak istotne jest zwracanie uwagi na szczegóły, przez co nawet niepozorne składniki mogą nam zaszkodzić. Toksyczny...
-
Rabarbar powraca do łask - Szef kuchni odkrywa potencjał tego składnika
Rabarbar powraca na nasze talerze, a Daniel Kamasz - szef kuchni Setek Powodów tłumaczy, dlaczego warto docenić jego niezwykłe właściwości smakowe. Poznaj przepisy na oryginalne dania, które orzeźwią podniebienie i przypomną, dlaczego rabarbar...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Jak zrobić ciasto z truskawkami i rabarbarem? Kruszonka z przepisu babci to mistrzostwo świata!
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami to połączenie idealne. Kwaśna zielona łodyga plus słodki, czerwony owoc sprawiają, że w prosty sposób uzyskasz zbalansowany smak. Całość podkreśli chrupiąca kruszonka o maślanym aromacie. Wypróbuj prosty...