Sezon na to wiosenne warzywo powoli się kończy. Teraz jest najlepszy czas, żeby je wykorzystać

To już ostatnie tygodnie na zdobycie świeżego i dobrego rabarbaru, po połowie czerwca będzie już za późno, ponieważ powoli kończy się na niego najlepszy sezon. Jeśli jeszcze nie przygotowałeś żadnego dania z tym pysznym dodatkiem, teraz jest najlepszy moment na tradycyjne ciasto jogurtowe z rabarbarem. Nawet początkujący kucharze dadzą sobie radę z tym wypiekiem. Spróbuj tego pysznego przepisu.

Nie potrzebujesz wybitnego talentu kucharskiego, aby przygotować coś pysznego. Póki jeszcze jest dostępny, warto sięgnąć po to sezonowe warzywo. Szczególnie jeśli nie lubisz słodkich czy kremowych ciast. Z dodatkiem rabarbaru możesz odtworzyć dziecięce wspomnienia i przygotować lekko kwaśne ciasto jogurtowe. Jego przygotowanie jest dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy połączyć kilka składników.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Póki trwa wiosna, sięgaj po rabarbar

Na targowiskach i bazarkach pojawia się z końcem kwietnia, szczyt sezonu przypada na wiosnę, a ostatnie dobre egzemplarze warto kupować do połowy czerwca. Później również można go znaleźć, jednak im jest starszy, tym może zawierać w sobie więcej kwasu szczawiowego, a ten niekoniecznie dobry jest dla naszego organizmu. Jeśli zakupimy go w sezonie i włączymy do diety, udowodniono, że pozytywnie wpływa na odchudzanie, oczyszcza organizm i jest źródłem wielu cennych minerałów, takich jak potas, żelazo oraz wapń. Nawet w cieście może uzupełniać braki witamin z grupy C, A oraz B. Dlatego nie wahaj się dłużej, biegnij na targ i przygotuj pyszne ciasto z rabarbarem. 

Przepis na lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

  • 2 - 3 duże łodygi rabarbaru,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g cukru (około 1/2 szklanki),
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed przygotowaniem ciasta należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, a foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Nieobrane łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na kawałki do dwóch centymetrów.
  • W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, po czym dodajemy olej oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
  • Następnie dodajemy do całości jogurt w temperaturze pokojowej i mieszamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie dodajemy tę mieszankę do reszty składników. Mieszamy do momentu, w którym uzyskamy jednolitą strukturę.
  • Przygotowane w ten sposób ciasto wylewamy do foremki i całość wyrównujemy.
  • Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i przekładamy foremkę do piekarnika. Ciasto należy piec przez około 40 minut. Po tym czasie warto sprawdzić patyczkiem, czy nie jest mokre w środku. Jeśli trzeba, można jeszcze piec je przez kilka minut.
  • Po upieczeniu dla dekoracji można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.