• Link został skopiowany

Sezon na to wiosenne warzywo powoli się kończy. Teraz jest najlepszy czas, żeby je wykorzystać

To już ostatnie tygodnie na zdobycie świeżego i dobrego rabarbaru, po połowie czerwca będzie już za późno, ponieważ powoli kończy się na niego najlepszy sezon. Jeśli jeszcze nie przygotowałeś żadnego dania z tym pysznym dodatkiem, teraz jest najlepszy moment na tradycyjne ciasto jogurtowe z rabarbarem. Nawet początkujący kucharze dadzą sobie radę z tym wypiekiem. Spróbuj tego pysznego przepisu.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Dar1930 / Getty Images

Nie potrzebujesz wybitnego talentu kucharskiego, aby przygotować coś pysznego. Póki jeszcze jest dostępny, warto sięgnąć po to sezonowe warzywo. Szczególnie jeśli nie lubisz słodkich czy kremowych ciast. Z dodatkiem rabarbaru możesz odtworzyć dziecięce wspomnienia i przygotować lekko kwaśne ciasto jogurtowe. Jego przygotowanie jest dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy połączyć kilka składników.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Póki trwa wiosna, sięgaj po rabarbar

Na targowiskach i bazarkach pojawia się z końcem kwietnia, szczyt sezonu przypada na wiosnę, a ostatnie dobre egzemplarze warto kupować do połowy czerwca. Później również można go znaleźć, jednak im jest starszy, tym może zawierać w sobie więcej kwasu szczawiowego, a ten niekoniecznie dobry jest dla naszego organizmu. Jeśli zakupimy go w sezonie i włączymy do diety, udowodniono, że pozytywnie wpływa na odchudzanie, oczyszcza organizm i jest źródłem wielu cennych minerałów, takich jak potas, żelazo oraz wapń. Nawet w cieście może uzupełniać braki witamin z grupy C, A oraz B. Dlatego nie wahaj się dłużej, biegnij na targ i przygotuj pyszne ciasto z rabarbarem. 

Przepis na lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki:

  • 2 - 3 duże łodygi rabarbaru,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g cukru (około 1/2 szklanki),
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przed przygotowaniem ciasta należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, a foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Nieobrane łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na kawałki do dwóch centymetrów.
  • W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, po czym dodajemy olej oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
  • Następnie dodajemy do całości jogurt w temperaturze pokojowej i mieszamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie dodajemy tę mieszankę do reszty składników. Mieszamy do momentu, w którym uzyskamy jednolitą strukturę.
  • Przygotowane w ten sposób ciasto wylewamy do foremki i całość wyrównujemy.
  • Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i przekładamy foremkę do piekarnika. Ciasto należy piec przez około 40 minut. Po tym czasie warto sprawdzić patyczkiem, czy nie jest mokre w środku. Jeśli trzeba, można jeszcze piec je przez kilka minut.
  • Po upieczeniu dla dekoracji można oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Więcej o: