Nie potrzebujesz wybitnego talentu kucharskiego, aby przygotować coś pysznego. Póki jeszcze jest dostępny, warto sięgnąć po to sezonowe warzywo. Szczególnie jeśli nie lubisz słodkich czy kremowych ciast. Z dodatkiem rabarbaru możesz odtworzyć dziecięce wspomnienia i przygotować lekko kwaśne ciasto jogurtowe. Jego przygotowanie jest dużo prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy połączyć kilka składników.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Póki trwa wiosna, sięgaj po rabarbar
Na targowiskach i bazarkach pojawia się z końcem kwietnia, szczyt sezonu przypada na wiosnę, a ostatnie dobre egzemplarze warto kupować do połowy czerwca. Później również można go znaleźć, jednak im jest starszy, tym może zawierać w sobie więcej kwasu szczawiowego, a ten niekoniecznie dobry jest dla naszego organizmu. Jeśli zakupimy go w sezonie i włączymy do diety, udowodniono, że pozytywnie wpływa na odchudzanie, oczyszcza organizm i jest źródłem wielu cennych minerałów, takich jak potas, żelazo oraz wapń. Nawet w cieście może uzupełniać braki witamin z grupy C, A oraz B. Dlatego nie wahaj się dłużej, biegnij na targ i przygotuj pyszne ciasto z rabarbarem.
Przepis na lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
- 2 - 3 duże łodygi rabarbaru,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g cukru (około 1/2 szklanki),
- 80 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie krok po kroku:
- Przed przygotowaniem ciasta należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, a foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Nieobrane łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na kawałki do dwóch centymetrów.
- W dużej misce ubijamy jajka z cukrem, po czym dodajemy olej oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Następnie dodajemy do całości jogurt w temperaturze pokojowej i mieszamy ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję.
- W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie dodajemy tę mieszankę do reszty składników. Mieszamy do momentu, w którym uzyskamy jednolitą strukturę.
- Przygotowane w ten sposób ciasto wylewamy do foremki i całość wyrównujemy.
- Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i przekładamy foremkę do piekarnika. Ciasto należy piec przez około 40 minut. Po tym czasie warto sprawdzić patyczkiem, czy nie jest mokre w środku. Jeśli trzeba, można jeszcze piec je przez kilka minut.
- Po upieczeniu dla dekoracji można oprószyć ciasto cukrem pudrem.