Rabarbar jest rośliną znaną od setek lat. Jadalne są jej ogonki liściowe, same liście nie nadają się do spożycia z uwagi na wysoką zawartość toksycznego kwasu szczawiowego. Lekko kwaśny charakterystyczny smak rabarbaru kojarzy się z letnimi deserami. Sezon na rabarbar rusza już w maju, warto więc sprawdzić, jak przygotować rabarbar do ciasta.
Wiele osób po zakupie rabarbaru zastanawia się, czy łodygi, a w zasadzie ogonki liściowe, trzeba obierać. Sprawa nie jest taka prosta. W przypadku młodego rabarbaru, a więc zebranego po 3-5 tygodniach, obieranie nie jest konieczne. Usuwanie łyka będzie już jednak nie do uniknięcia, jeśli kupisz starsze łodygi. Młody i świeży rabarbar jest jędrny, soczysty i o intensywnym kolorze. Starsze pędy będą grubsze i zdecydowanie większe. Co ciekawe, do kompotu nie musisz obierać rabarbaru.
Jak obrać rabarbar, by nie marnować czasu ani rośliny? Skórkę warto usunąć przede wszystkim z dolnej, wypukłej części, gdzie jest więcej twardych włókien. Jak usunąć łyko z rabarbaru? Po odcięciu zdrewniałych lub suchych końcówek wystarczy, że nożykiem chwycisz skórkę w dolnej części i przeciągniesz w górę.
Zanim zabierzesz się za krojenie rabarbaru, sprawdź, jak go przygotować. Przede wszystkim na początek zawsze pozbądź się liści. Porządnie opłucz też ogonki liściowe pod bieżącą wodą. Odetnij suche i zdrewniałe końce, a w razie konieczności także usuń twarde włókna. Pokrój na odpowiednie kawałki i osusz ręcznikiem papierowym.
W przypadku rabarbaru do ciasta kruchego pamiętaj, by wcześniej podsmażyć pokrojone łodygi z cukrem, a następnie odlać syrop. Spokojnie, możesz go wykorzystać. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem w trakcie pieczenia, a ty unikniesz zakalca. Co ważne, rabarbar możesz z powodzeniem mrozić, choć wcześniej warto odpowiednio go przygotować. Przede wszystkim umyj i pokrój łodygi, zblanszuj przez kilkanaście sekund, a następnie porządnie osusz i ułóż je na tacy lub desce tak, by się nie stykały. Włóż do zamrażalnika. Gdy stwardnieją, wrzuć do woreczka strunowego. Przechowuj nawet do roku.