Czy rabarbar trzeba obierać? Zanim chwycisz za nóż, zwróć uwagę na jedno. Unikniesz problemu

Ciasto czy kompot z rabarbarem kojarzą się ze smakiem lata. Na maj i czerwiec przypada szczyt sezonu, nic dziwnego, że pojawia się pytanie o to, jak się z nim obchodzić. Czy rabarbar trzeba obierać? Jak przygotować rabarbar do ciasta?

Rabarbar jest rośliną znaną od setek lat. Jadalne są jej ogonki liściowe, same liście nie nadają się do spożycia z uwagi na wysoką zawartość toksycznego kwasu szczawiowego. Lekko kwaśny charakterystyczny smak rabarbaru kojarzy się z letnimi deserami. Sezon na rabarbar rusza już w maju, warto więc sprawdzić, jak przygotować rabarbar do ciasta.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Czy rabarbar trzeba obierać? Podpowiadamy, czy rabarbar można jeść ze skórką

Wiele osób po zakupie rabarbaru zastanawia się, czy łodygi, a w zasadzie ogonki liściowe, trzeba obierać. Sprawa nie jest taka prosta. W przypadku młodego rabarbaru, a więc zebranego po 3-5 tygodniach, obieranie nie jest konieczne. Usuwanie łyka będzie już jednak nie do uniknięcia, jeśli kupisz starsze łodygi. Młody i świeży rabarbar jest jędrny, soczysty i o intensywnym kolorze. Starsze pędy będą grubsze i zdecydowanie większe. Co ciekawe, do kompotu nie musisz obierać rabarbaru.

Jak usunąć łyko z rabarbaru? To banalnie proste

Jak obrać rabarbar, by nie marnować czasu ani rośliny? Skórkę warto usunąć przede wszystkim z dolnej, wypukłej części, gdzie jest więcej twardych włókien. Jak usunąć łyko z rabarbaru? Po odcięciu zdrewniałych lub suchych końcówek wystarczy, że nożykiem chwycisz skórkę w dolnej części i przeciągniesz w górę.

Jak przygotować rabarbar do ciasta? Sprawdź, czy rabarbar można mrozić

Zanim zabierzesz się za krojenie rabarbaru, sprawdź, jak go przygotować. Przede wszystkim na początek zawsze pozbądź się liści. Porządnie opłucz też ogonki liściowe pod bieżącą wodą. Odetnij suche i zdrewniałe końce, a w razie konieczności także usuń twarde włókna. Pokrój na odpowiednie kawałki i osusz ręcznikiem papierowym.

Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar - dlaczego warto po niego sięgać?Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar - dlaczego warto po niego sięgać? fot. Couleur / pixabay.com

W przypadku rabarbaru do ciasta kruchego pamiętaj, by wcześniej podsmażyć pokrojone łodygi z cukrem, a następnie odlać syrop. Spokojnie, możesz go wykorzystać. Dzięki temu ciasto nie nasiąknie sokiem w trakcie pieczenia, a ty unikniesz zakalca. Co ważne, rabarbar możesz z powodzeniem mrozić, choć wcześniej warto odpowiednio go przygotować. Przede wszystkim umyj i pokrój łodygi, zblanszuj przez kilkanaście sekund, a następnie porządnie osusz i ułóż je na tacy lub desce tak, by się nie stykały. Włóż do zamrażalnika. Gdy stwardnieją, wrzuć do woreczka strunowego. Przechowuj nawet do roku.

Twój ulubiony deser z rabarbarem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.