Kompot z jabłek - zdrowy domowy napój

Kompot z jabłek kojarzy nam się zazwyczaj z domową kuchnią mamy lub babci - wtedy przywołuje dobre, ciepłe wspomnienia. Szpitalny lub stołówkowy kompot to już jednak coś, o czym wolimy zapomnieć. Przygotowanie domowego kompotu z jabłek pozwoli przywołać miłe wspomnienia lub poznać ten smak na nowo! Jak ugotować kompot z jabłek? Sprawdź przepis!

Kompot z jabłek to napój, który warto przygotować ze względu na to, że sami kontrolujemy ilość i jakość składników, które się w nim znajdą. Pyszne domowe kompoty z powodzeniem zastąpią gazowane przesłodzone napoje! Są nie tylko smaczne, ale także łatwe do przygotowania. Łącząc ulubione smaki, możemy też znaleźć najlepsze połączenia. Kompot z jabłek na zimę (i nie tylko) ma szansę stać się nowym ulubieńcem na naszych stołach.

Kompot z jabłek i gruszek

Składniki:

- 3 spore jabłka,

- 3 słodkie gruszki,

- 8 goździków,

- 1,5 litra wody,

- 5 łyżek cukru*

*Ilość cukru możemy modyfikować samodzielnie. Warto wziąć pod uwagę, jak słodkie są owoce, z których korzystamy. Na początek można dodać cukru mniej i ewentualnie dosłodzić kompot przed rozlaniem do szklanek.

Jabłka i gruszki dokładnie umyj – nie będziemy ich obierać do przygotowania kompotu. Pokrój owoce w ósemki i usuń gniazda nasienne oraz korzonki. Włóż je do garnka, zasyp cukrem, wrzuć goździki i nalej wodę. Gotuj całość na małym ogniu przez około pół godziny od zagotowania. Zdejmij go z ognia i zostaw na około godzinę, by owoce oddały jeszcze więcej smaku.

Kompot z rabarbaru i jabłek

Składniki:

- 4 gałązki rabarbaru,

- 3 jabłka,

- 6 łyżek cukru*,

- 2 l wody

*Ilość cukru dopasuj do własnych potrzeb i upodobań. Pamiętaj, że rabarbar jest warzywem z natury dość kwaśnym, więc możliwe, że kompot będzie potrzebował większej dawki cukru.

Jabłka dokładnie umyj (nie obieraj ich ze skóry) i pokrój w ósemki. Rabarbar opłucz i pokrój na kawałki. Wrzuć wszystko do garnka i zasyp cukrem. Gotuj kompot na małym ogniu przez pół godziny od momentu wrzenia. Po ugotowaniu zdejmij go z ognia i odstaw na około godzinę, by zintensyfikować smak jabłek i rabarbaru.

Wskazówki:

Aby dobrze umyć owoce z pestycydów, możesz użyć sody oczyszczonej. Nalej wodę do miski, dodaj dwie łyżki sody i włóż owoce. W takiej kąpieli zostaw je na około 15 minut. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą.

Przed podaniem możesz przecedzić kompot przez sitko. Owoce prawdopodobnie rozpadną się w trakcie gotowania, więc w kompocie mogą pływać „farfocle”.

Kompot z jabłek w słoikach – jak przechowywać kompot?

Przygotowanego kompotu nie musisz oczywiście spożywać od razu – możesz też zrobić go więcej i zawekować. By to zrobić, będziesz potrzebować kilku słoików po dżemie. Powinny być one dokładnie umyte i wyparzone. Do każdego ze słoików nalej porcję kompotu i bardzo mocno zakręć. Następnie weź duży garnek, wlej do niego wodę i połóż na dnie bawełnianą ściereczkę lub kilka warstw ręcznika papierowego. Ustaw na niej słoiki zakrętkami do dołu i gotuj. Od momentu zagotowania słoiki powinny gotować się jeszcze przez pół godziny.