Czy rabarbar jest szkodliwy? Właściwości zdrowotne rabarbaru

Rabarbar z cukrem to popularna przekąska, kojarzona głównie z latami 90. XX wieku. Czy jest to zdrowa roślina? Jakie ma właściwości? Sprawdzamy.

Rabarbar to roślina bogata w ważne dla nas witaminy: A, C i E. Co więcej, spożywając rabarbar w naturalny sposób transportujemy do organizmu całkiem sporą ilość fosforu, potasu oraz błonnika. Poniżej przykłady na to, że rabarbar nie tylko dobrze smakuje, ale też może wspomagać nas zdrowotnie.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Rabarbar właściwości zdrowotne

  • działanie przeciwzapalne;
  • regulacja procesów trawienia;
  • działanie przeczyszczające;
  • niwelacja wzdęć;
  • działanie przeciwtrądzikowe (zasługa estrogenu);
  • łagodzenie objawów menopauzy (zasługa estrogenu);
  • działanie ochronne przed przerostem prostaty (dzięki obecności rapontycyny);
  • właściwości przeciwutleniające;
  • właściwości antyalergiczne;
  • wsparcie dla układu krwionośnego;
  • wsparcie procesu odchudzania - 10 dag rabarbaru = 20 kalorii.

W Polsce uznawany jest za warzywo, w USA jest owocem.Kompot z rabarbaru to dla wielu niezbyt przyjemne wspomnienie z dzieciństwa

Czy rabarbar jest zdrowy?

Pomimo tak wielu zalet często można się spotkać właśnie z tym pytaniem. Ze względu na fakt, że rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego, nie powinno się spożywać rabarbaru zbyt często. Kwas ten przyczynia się do powstania kamicy nerkowej, wypłukuje też wapń z kości. Ta roślina nie jest polecana także ze względu na właściwości obniżające poziom testosteronu. Dużej ilości rabarbaru w diecie powinny unikać też kobiety, które karmią piersią - ze względu na możliwość wystąpienia biegunki u malucha.

Kiedy rabarbar jest trujący?

W przypadku tej rośliny można jeść tylko i wyłącznie łodygi. Zjedzenie liści rabarbaru może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia jak:

  • zatrucie wspomnianym wcześniej kwasem szczawiowym;
  • ostra biegunka w duecie z odwodnieniem organizmu;
  • spadek diurezy, co przełoży się na krwawienia.

Ciasto chałwoweCiasto marzenie królowej, czyli ciasto chałwowe, które rozpływa się w ustach

Rabarbar zastosowanie - przepisy

To roślina, która często gości w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy przepis na ciasto z rabarbarem - idealną przekąska na przyjęcie w ogrodzie.

Ciasto z rabarbarem - przepis krok po kroku

Lista składników:

  • rabarbar - 500 g;
  • mąka - 500 g;
  • masło - 250 g;
  • cukier - 250 g;
  • drożdże - 20 g;
  • 3 jabłka;
  • 3 żółtka;
  • 1 opakowanie śmietanki 22 proc.;
  • 1 szklanka cukru z wanilią;
  • cynamon.

Wykonanie:

  • Rabarbar myjemy i odcinamy końce. Następnie łodygi kroimy na małe kawałki.
  • Gotujemy wodę z cukrem (50 g). Do wrzątku wrzucamy pokrojony rabarbar i czekamy chwilę, aż się ponownie zagotuje.
  • Następnie wylewamy wodę i kroimy jabłka w kostkę. Mogą być ze skórką lub bez - dowolnie.
  • W małej miseczce rozdrabniamy drożdże, dodajemy śmietankę oraz cukier (2 łyżki) całość miksujemy. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia.
  • W kolejnym kroku łączymy mąkę z masłem, wsypujemy też łyżeczkę soli. Do tych składników dołączamy żółtka jaj, śmietankę oraz rozczyn. Zagniatamy całość i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około dwa kwadranse.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i układamy na wierzchu jabłka oraz rabarbar.
Więcej o: