Szukacie więcej inspiracji na ciasta? Zbliża się sezon na truskawki, warto to wykorzystać!
Przygotowanie ciasta chałwowego rozpoczynamy od biszkoptu. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej oraz obie mąki. Po chwili wsypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę przelewamy na blaszkę - kształt dowolny. Warto blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt do ciasta chałwowego przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy ciasto. Dopiero zimne kroimy na dwa blaty.
Następnie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Studzimy. Mieszamy mascarpone z chałwą, dodajemy serki homogenizowane i wlewamy żelatynę. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Blaty do ciasta chałwowego polewamy sokiem z cytryny lub pomarańczy. Potem smarujemy je dżemem i wykładamy część masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem i znowu powtarzamy czynności. Na wierzchu masy chałwowej układamy biszkopty. Smarujemy je pozostałą masą i znowu układamy biszkopty. Na wierzchu rozprowadzamy ubitą na sztywno śmietanę z cukrem. Posypujemy kawałkami czekolady lub wiórkami czekoladowymi. Koniecznie chłodzimy przed podaniem - minimum trzy godziny.