Ciasto marzenie królowej, czyli obłędne ciasto chałwowe, które rozpływa się w ustach. Prosty przepis!

Ciasto marzenie królowej to niezmiernie efektowne ciasto, które można przygotować na urodziny czy święta. Nie będziemy oszukiwać: ciasto chałwowe jest proste, ale pracochłonne. Przepis na ciasto marzenie królowej nie jest naprawdę trudny, jednak trzeba uważnie stosować się do rad. Warto, będziecie zachwyceni!

Ciasto marzenie królowej. Składniki na ciasto

Biszkopt do ciasta marzenie królowej:

  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao (opcjonalnie, można przygotować jasny biszkopt)
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżka oleju

Poncz do ciasta marzenie królowej:

  • sok wyciśnięty z dwóch cytryny lub dwóch pomarańczy

Szukacie więcej inspiracji na ciasta? Zbliża się sezon na truskawki, warto to wykorzystać!

Masa chałwowa do ciasta marzenie królowej:

  • 400 g chałwy (smak dowolny, na przykład waniliowy)
  • 3 serki homogenizowane waniliowe lub naturalne - duże opakowania po 150 g
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody

Bita śmietana do ciasta marzenie królowej:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru

Dodatkowo:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • tabliczka gorzkiej czekolady lub gotowe wiórki czekoladowe
  • słoik dżemu - np. jagodowego, porzeczkowego, malinowego (warto wybrać lekko kwaśny)
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Ciasto marzenie królowej. Przepis na ciasto

Przygotowanie ciasta chałwowego rozpoczynamy od biszkoptu. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej oraz obie mąki. Po chwili wsypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę przelewamy na blaszkę - kształt dowolny. Warto blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt do ciasta chałwowego przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy ciasto. Dopiero zimne kroimy na dwa blaty.

Następnie przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Studzimy. Mieszamy mascarpone z chałwą, dodajemy serki homogenizowane i wlewamy żelatynę. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Blaty do ciasta chałwowego polewamy sokiem z cytryny lub pomarańczy. Potem smarujemy je dżemem i wykładamy część masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem i znowu powtarzamy czynności. Na wierzchu masy chałwowej układamy biszkopty. Smarujemy je pozostałą masą i znowu układamy biszkopty. Na wierzchu rozprowadzamy ubitą na sztywno śmietanę z cukrem. Posypujemy kawałkami czekolady lub wiórkami czekoladowymi. Koniecznie chłodzimy przed podaniem - minimum trzy godziny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.