Rabarbar pod kruszonką to jedna z moich majowych słabości. Deser robię w 15 min, a smakuje niebiańsko

Majowe menu oferuje wiele smakowitości, jednak prawdziwym skarbem jest słodko-kwaśne warzywo, które chętnie dodajemy do domowych wypieków, kompotu czy robimy z niego przetwory. Mowa tu o rabarbarze, który jak doskonale wiadomo, najlepiej smakuje pod kruszonką. Przepis na ten deser onieśmieli każdego i skradnie wszystkie zmysły.

Deser z rabarbarem kojarzy się przede wszystkim z babcinym plackiem drożdżowym lub kruchą tartą. Zdaje się jednak, że deser idealny może być znacznie mniej wymagający. Wystarczy bowiem odpowiednio przygotować sezonowy rarytas i zaserwować go pod chrupiącą i złocistą kruszonką. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Rabarbar pod pierzynką z kruszonki - deser, który najlepiej smakuje w maju 

Zastanawiasz się co przygotować na deser lub słodki poczęstunek dla gości? Jeśli nie chcesz marnować kilku godzin na mozolne i skomplikowane pieczenie babcinych specjałów postaw na prostotę, która podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Mowa tu o rabarbarze zapiekanym pod złocistą, chrupiącą kruszonką. Taki duet jest arcyprosty w przygotowaniu i co najważniejsze obłędnie smakuje. 

Rabarbar pod kruszonką to żadna filozofia. Proste składniki wystarczy odpowiednio połączyć - sezonowy rarytas wrzucamy do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Wszystko dusimy i czekamy, aż się zaróżowi. Produkty przekładamy do formy, posypujemy kruszonką i zapiekamy. Gotowy deser serwujemy na ciepło lub po przestudzeniu - w obu wersjach smakuje niebiańsko!

Przepis na rabarbar pod kruszonką to doskonałe połączenie sezonowych smaków

Składniki na rabarbar: 

  • 750 g rabarbaru, 
  • hojna łyżka masła,
  • 50 g drobnego cukru,
  • łyżka ekstraktu z wanilii,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. 

Składniki na złocistą kruszonkę:

  • 110 g masła,
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki cukru brązowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar dokładnie umyj w zimnej wodzie, osusz i pokrój na centymetrowe kawałki. 
  2. Gotowe warzywo przełóż do garnka. Dodaj masło, cukier, ekstrakt waniliowy i skrobię lub mąkę kukurydzianą. 
  3. Wszystkie składniki podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż rabarbar zyska ładną, różową barwę. Następnie przełóż rabarbar do naczynia żaroodpornego lub innej formy. 
  4. Teraz pora na kruszonkę. Wszystkie składniki przełóż do miski. Masło z cukrem i mąką rozcieraj w dłoniach do powstania idealnej, sypkiej kruszonki. 
  5. Rabarbar posyp kruszonką. Całość zapiekaj przez około pół godziny w 190 stopniach. 
  6. Deser serwuj na gorąco lub po ostygnięciu. Wskazówka - taki duet doskonale smakuje np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
Rabarbar w którym wydaniu jest twoim zdaniem najsmaczniejszy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.