Deser z rabarbarem kojarzy się przede wszystkim z babcinym plackiem drożdżowym lub kruchą tartą. Zdaje się jednak, że deser idealny może być znacznie mniej wymagający. Wystarczy bowiem odpowiednio przygotować sezonowy rarytas i zaserwować go pod chrupiącą i złocistą kruszonką.
Zastanawiasz się co przygotować na deser lub słodki poczęstunek dla gości? Jeśli nie chcesz marnować kilku godzin na mozolne i skomplikowane pieczenie babcinych specjałów postaw na prostotę, która podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Mowa tu o rabarbarze zapiekanym pod złocistą, chrupiącą kruszonką. Taki duet jest arcyprosty w przygotowaniu i co najważniejsze obłędnie smakuje.
Rabarbar pod kruszonką to żadna filozofia. Proste składniki wystarczy odpowiednio połączyć - sezonowy rarytas wrzucamy do garnka z cukrem, masłem, wanilią i skrobią. Wszystko dusimy i czekamy, aż się zaróżowi. Produkty przekładamy do formy, posypujemy kruszonką i zapiekamy. Gotowy deser serwujemy na ciepło lub po przestudzeniu - w obu wersjach smakuje niebiańsko!
Składniki na rabarbar:
Składniki na złocistą kruszonkę:
Sposób przygotowania: