Sezon na rabarbar przypada głównie na wiosnę i wczesne lato, zazwyczaj od kwietnia do lipca. Jest uwielbiany ze względu na swoją charakterystyczną kwaśność, która doskonale komponuje się z różnymi smakami. Popularność tego warzywa wynika również z jego wszechstronności w kuchni. Można go wykorzystać do przygotowania deserów czy dań głównych, a także mało znanego, ale bardzo wartościowego soku.
Sok z rabarbaru możemy zakupić przez internet czy w sklepach, warto jednak przygotować go samodzielnie. Do tego zadania potrzebne będą takie składniki jak:
Przydatne będą także takie akcesoria kuchenne jak rondelek z pokrywką, wyciskarka do cytrusów, drobne sitko i kilka szklanych słoiczków z nakrętkami.
Przygotowanie soku zacznijmy od obrania rabarbaru ze skórki, a następnie pokrojenia go na drobne kawałki i włożenia do garnka, w którym zalewamy go 1/3 szklanką wody. Całość nastaw na małym palniku i przykryj przykrywką. Gotuj około 10/12 minut aż całość zmięknie. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić sok od miąższu. Warto wykorzystać w tym celu drobne sitko.
Teraz należy dokładnie umyć cytryny, a następnie przekroić je i wycisnąć z nich sok. Mieszamy razem obydwa płyny i dodajemy cukier. Całość przelewamy do rondelka i gotujemy na niskiej mocy palnika około godziny. Na koniec przelewamy sok do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.