Trik babci Zosi na rabarbar to kuchenny hit. Nawodni w upał i zasmakuje każdemu. Nie chodzi o kompot

Jeżeli w twojej głowie kłębią się myśli, co zrobić z rabarbaru, gdy masz go w dużej ilości, mamy świetną propozycję. Tym razem nie będzie to ciasto, kompot ani konfitura. Przepis ten może cię zaskoczyć.

Sezon na rabarbar przypada głównie na wiosnę i wczesne lato, zazwyczaj od kwietnia do lipca. Jest uwielbiany ze względu na swoją charakterystyczną kwaśność, która doskonale komponuje się z różnymi smakami. Popularność tego warzywa wynika również z jego wszechstronności w kuchni. Można go wykorzystać do przygotowania deserów czy dań głównych, a także mało znanego, ale bardzo wartościowego soku.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Co z rabarbaru? Niecodzienny przepis na sok zachwyci wszystkich

Sok z rabarbaru możemy zakupić przez internet czy w sklepach, warto jednak przygotować go samodzielnie. Do tego zadania potrzebne będą takie składniki jak:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • około 600/700 gramów cukru.

Przydatne będą także takie akcesoria kuchenne jak rondelek z pokrywką, wyciskarka do cytrusów, drobne sitko i kilka szklanych słoiczków z nakrętkami.

Rabarbar
Rabarbar Czy rabarbar trzeba obierać? Fot. DesignToons / iStock

Wykorzystaj swój rabarbar: przepisy na sok są banalnie proste. Potrzeba jedynie chwili

Przygotowanie soku zacznijmy od obrania rabarbaru ze skórki, a następnie pokrojenia go na drobne kawałki i włożenia do garnka, w którym zalewamy go 1/3 szklanką wody. Całość nastaw na małym palniku i przykryj przykrywką. Gotuj około 10/12 minut aż całość zmięknie. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić sok od miąższu. Warto wykorzystać w tym celu drobne sitko.

Teraz należy dokładnie umyć cytryny, a następnie przekroić je i wycisnąć z nich sok. Mieszamy razem obydwa płyny i dodajemy cukier. Całość przelewamy do rondelka i gotujemy na niskiej mocy palnika około godziny. Na koniec przelewamy sok do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: