Dżem z truskawek przypomina mi dzieciństwo. Zawsze jadłam u babci. Teraz robię go swoim dzieciom

Jak przygotować najlepszy dżem truskawkowy? Przepis przed laty zdradziła mi babcia. Potrzebujemy jedynie 3 składników. Ma wyrazisty kolor i smak, którego nie da się zapomnieć. Zawsze robię zapas na całą zimę i jemy go aż do wiosny.

Koniec maja i początek czerwca to najlepszy moment na zakup truskawek. Cena tych owoców zaczyna spadać, co czyni je bardziej dostępnymi dla wszystkich. Truskawki są teraz wyjątkowo słodkie i pachnące dzięki obfitej ilości słońca, które otrzymują. To idealny czas, aby cieszyć się ich świeżością i pełnym smakiem, a także, żeby zrobić przetwory.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Dżem z truskawek z 3 składników. Jest przepyszny

Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia robiła najlepsze dżemy truskawkowe. Zawsze się nimi zajadałam. Jak tylko podrosłam, od razu musiałam poznać przepis. Mam go już od wielu lat i nigdy nie zmieniam receptury. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 kg truskawek, 500 g cukru i sok z 1 cytryny.

Dżem z truskawek z 3 składników. Jest przepyszny
Dżem z truskawek z 3 składników. Jest przepyszny Dżem z truskawek z 3 składników. Jest przepyszny. Foto. Archiwum własne redakcji haps.pl

Jak zrobić dżem truskawkowy? Przed gotowaniem należy wykonać kilka kroków

Zanim przystąpimy do przygotowania dżemu, musimy dokładnie oczyścić nasze truskawki z wszelkich zanieczyszczeń, a także szypułek. Następnie każdą z nich kroimy na mniejsze kawałki najlepiej ćwiartki. Teraz umieszczamy je w dużej misce, dodajemy cukier i sok z cytryny, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aż truskawki puszczą sok. Możesz również zostawić je na noc w lodówce.

Prosty przepis na dżem truskawkowy. Ważne jest odpowiednie gotowanie

Później przełóż truskawki wraz z sokiem do dużego garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, zamieszaj od czasu do czasu. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż zgęstnieje. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, nałóż go trochę na schłodzony talerzyk i przechyl. Jeśli nie spływa szybko, jest gotowy.

W międzyczasie przygotuj słoiki. Dokładnie umyj je wraz z nakrętkami, a następnie wyparz we wrzącej wodzie lub w piekarniku (słoiki w 100°C przez 15 minut, nakrętki przez 5 minut). Gorący dżem przelej do nich, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Dokładnie zakręć i odwróć je do góry dnem na 10 minut, aby wytworzyło się podciśnienie. Po tym czasie odwróć słoiki z powrotem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj tak przygotowane dżemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: