Sto lat temu te kluchy były w każdej chałupie. Kosztują grosze, a smakują z każdym dodatkiem

Żelazne kluski to klasyka tak zwanej kuchni biedoty, jednak w smaku wcale nie są biedne. To pomysł na tani i sycący obiad, który zrobisz za grosze. Moja świętej pamięci babcia wspominała, że "na tygodniu" w każdym domu od zawsze gotowało się żelazne kluski. My dziś z chęcią podpowiemy, jak zrobić ulubione kluski naszych babek i prababek.

Te ziemniaczane kluski mają wiele nazw. Mówi się na nie kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione lub kładzioki. Są zrobione z ciasta ziemniaczanego, które za pomocą łyżki lub szprycy kuchennej, wrzuca się bezpośrednio na osolony wrzątek. To danie fantastyczne z wielu powodów. Pierwszym z nich jest smak - oczywiście każdy, kto jadł, ten wie, że żelazne kluski są po prostu pyszne. Innym powodem jest fakt, że są naprawdę tanie w wykonaniu i względnie szybkie. No i oczywiście pasuje do nich wiele dodatków. Są pyszne po staropolsku - ze skwarkami ze słoniny lub podgardla, koniecznie z cebulką. Są także idealnym dodatkiem do sosów, gulaszu lub do sztuki mięsa lub po prostu z kleksem kwaśnej śmietany. 

Zobacz wideo

Żelazne kluchy - przepis na obiad w starym stylu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można dać mniej, jeśli ziemniaki miały dużą zawartość skrobi),
  • 1 średnia cebula,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • do podania: sos grzybowy, wytopiony boczek, skwarki z cebulką.

Szare kluski - przepis babciSzare kluski - przepis babci fot. wikimedia commons, MOs810, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Żelazne kluchy - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych, chropowatych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Możesz także zmielić je w maszynce. Starte ziemniaki lekko osól.
  2. Miskę z ziemniakami odstaw na chwilę, następnie odciśnij ziemniaki z nadmiaru płynu. Nie wylewaj go jednak - przelej go do miski i poczekaj, aż na dno opadnie skrobia. Następnie wodę wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajka i dołóż cebulę startą na drobnych oczkach. Zacznij wyrabiać masę, na bieżąco dosypując po odrobinie mąki ziemniaczanej. Jeśli dodasz jej za dużo od razu, kluski wyjdą twarde.
  4. Przygotuj garnek i zagotuj w nim wodę z solą i odrobiną oleju lub masła. Masę na kluchy przełóż na pokrywkę (albo deskę do krojenia) i za pomocą łyżki zsuwaj kluseczki bezpośrednio na gotującą się wodę.
  5. Żelazne kluski gotuj przez ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub jako skrobiowy dodatek do dań obiadowych.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby twoje kluseczki były mniejsze i trochę bardziej kształtne, masę ziemniaczaną przełóż do szprycy kuchennej lub woreczka foliowego z wyciętą dziurką. Następnie wyciskaj ciasto ziemniaczane bezpośrednio na gotującą się wodę. 

Co wolisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.