Włóż łososia do wytłoczek po jajkach. Brzmi dziwnie, a goście będą zachwyceni. Tego jeszcze nie grali

Zastanawiasz się jak zwijać sushi bez maty? Okazuje się ona zbędna. Wystarczy wykorzystać ten sprytny trik, a od teraz przygotowanie tego wykwintnego dania stanie się banalnie proste. Nawet amator zaserwuje danie niczym szef kuchni.

Sushi to japońska potrawa z ryżu, często podawana z surową rybą lub innymi składnikami, takimi jak warzywa czy owoce morza. Jest to popularna przekąska i danie główne, znane ze swojego różnorodnego smaku i eleganckiego wyglądu. Przygotowanie go w domowych warunkach potrafi być kłopotliwe. Znalazło się jednak sprytne rozwiązanie tego problemu.

Zobacz wideo Tort sushi

Jaki zwijać sushi bez maty? Potrzebna jest folia spożywcza i opakowanie po jajkach

Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować w domowym zaciszu sushi, wie, że jest to ciężkie zadanie. Dodatkowo potrzebna jest specjalna mata, którą nie każdy ma w domu. Nie musisz jej jednak kupować. Wystarczy, że przygotujesz wytłaczankę po jajkach i folię spożywczą. Za pomocą tego zestawu możesz stworzyć danie godne prawdziwego szefa kuchni. Ten proty trik można zobaczyć na Instagramowym koncie o nazwie @healthyfoodintheworld. Profil ten obserwuje już ponad 62 tysiące osób.

 

Co można włożyć do sushi w domu? Mamy małą podpowiedź

Twórca nagrania poinformował w opisie nagrania, że do przygotowania domowego sushi potrzebujemy: 50 g łososia, 1/4 awokado, 50 g serka kremowego i 150 g ugotowanego ryżu (kleistego).

W pierwszej kolejności wyścielamy wytłaczankę folią spożywczą. Następnie na samym dole każdego wgłębienia umieszczamy kawałek łososia, awokado i serek. Na to wszystko ugniatamy ryż i na koniec wkładami kawałek algi morskiej nori. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą foli spożywczej i umieszczamy w lodówce. Wyciągamy schłodzone. Możesz podać z sosem sojowym i wasabi. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: