Sushi to japońska potrawa z ryżu, często podawana z surową rybą lub innymi składnikami, takimi jak warzywa czy owoce morza. Jest to popularna przekąska i danie główne, znane ze swojego różnorodnego smaku i eleganckiego wyglądu. Przygotowanie go w domowych warunkach potrafi być kłopotliwe. Znalazło się jednak sprytne rozwiązanie tego problemu.
Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować w domowym zaciszu sushi, wie, że jest to ciężkie zadanie. Dodatkowo potrzebna jest specjalna mata, którą nie każdy ma w domu. Nie musisz jej jednak kupować. Wystarczy, że przygotujesz wytłaczankę po jajkach i folię spożywczą. Za pomocą tego zestawu możesz stworzyć danie godne prawdziwego szefa kuchni. Ten proty trik można zobaczyć na Instagramowym koncie o nazwie @healthyfoodintheworld. Profil ten obserwuje już ponad 62 tysiące osób.
Twórca nagrania poinformował w opisie nagrania, że do przygotowania domowego sushi potrzebujemy: 50 g łososia, 1/4 awokado, 50 g serka kremowego i 150 g ugotowanego ryżu (kleistego).
W pierwszej kolejności wyścielamy wytłaczankę folią spożywczą. Następnie na samym dole każdego wgłębienia umieszczamy kawałek łososia, awokado i serek. Na to wszystko ugniatamy ryż i na koniec wkładami kawałek algi morskiej nori. Wszystko przykrywamy kolejną warstwą foli spożywczej i umieszczamy w lodówce. Wyciągamy schłodzone. Możesz podać z sosem sojowym i wasabi. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.