Już nie zamawiam nuggetsów w barach. Idealną panierkę dopracowałam sama. A jak cudownie chrupie

Idealnie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku nuggetsy? Przepis tworzyłam od lat. W końcu wyszedł mi idealny. Stał się hitem każdej imprezy w moim domu, a znajome proszą, abym zdradziła recepturę.

Jeżeli szukasz idealnej propozycji na przystawkę lub dodatek do obiadu, nuggetsy to zawsze strzał w dziesiątkę. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci, dlatego zawsze szybko znikają ze stołu. Aby stały się idealne, przepis dopracowywałam kilka lat.

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Chrupiące i soczyste nuggetsy. Przepis tworzyłam latami

Aby nasze nuggetsy wyszły idealne, powinniśmy skupić się na kilku kwestiach. Pierwsza to dobór odpowiedniego mięsa. Wybierz chude i świeże, najlepiej z piersi kurczaka lub indyka. Powinno być ono dobrze posiekane, ale nie zmielone, aby zachować lekką i puszystą teksturę. Pamiętaj o usunięciu ewentualnych ścięgien czy tłuszczu. Dobór przypraw także nie jest bez znaczenia. Smażenie w odpowiedniej temperaturze to ostatni kluczowy krok dla uzyskania chrupiącej skórki i równomiernego przypieczenia. Zbyt niska temperatura spowoduje wchłonięcie oleju, natomiast zbyt wysoka może spowodować przypalenie się panierki z zewnątrz, zanim wnętrze mięsa będzie gotowe. Idealna to około 175-180°C.

Jak zrobić nuggetsy w domu? Takie przekąski na imprezę szybko znikną ze stołu

Aby przygotować nuggetsy z mojego przepisu, potrzebujesz:

  • 500 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę bułki tartej
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej
  • 1 łyżeczkę czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić nuggetsy? Będą lepsze niż w KFC i McDonaldzie
Jak zrobić nuggetsy? Będą lepsze niż w KFC i McDonaldzie istock.com

Przygotowywanie zaczynamy od dokładnego posiekania piersi z kurczaka i doprawienia go delikatnie solą i czosnkiem. Następnie przechodzimy do uformowania powstałej masy w kształt nuggetsów. W jednej misce wymieszaj bułkę tartą z papryką słodką, wędzoną, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem, aby stworzyć mieszankę przypraw. W drugiej misce roztrzep jajko. W trzeciej misce umieść mąkę. Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w jajku, a na końcu obtaczaj w mieszance bułki tartej, starając się równomiernie pokryć mięso. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy olej będzie gotowy, dodaj pokryte panierką kawałki kurczaka i smaż je, obracając od czasu do czasu, aż będą złociste i chrupiące z obu stron. Gdy nuggetsy będą gotowe, odłóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: