Biorę butelkę wody i po chwili mam obraną główkę czosnku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego triku

Czosnek to nieodłączny element wielu potraw. Nadaje im wyrazistego aromatu i wydobywa nowe nuty smakowe. Problem nierzadko stanowi jednak obranie go z łupiny. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób? Wyjaśniamy.

Czosnek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go dodać niemal do wszystkiego, szczególnie smakowicie komponuje się jednak z zupami, daniami pieczonymi oraz jednogarnkowymi obiadami. Można z niego zrobić znakomite pesto, sos, pastę kanapkową, a nawet domową oliwę czy masło. Doskonale podkreśli smak sałatki oraz surówki. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo, a trików na sprawne obranie go - niemal tyle samo. Jest jednak jeden wyjątkowo skuteczny sposób na uporanie się z irytującą łupiną.

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Jak szybko obrać główkę czosnku? Przyda ci się butelka wody

Obieranie czosnku wielu osobom sprawia niemałą trudność. Pół biedy, jeśli mamy za zadanie obrać łupinę z zaledwie kilku ząbków. Prawdziwy problem pojawia się w momencie, kiedy potrzebujemy obrać całą główkę lub nawet dwie, np. do zupy czy sosu. Pomocna wtedy okaże się butelka wody. Dzięki niej można obrać czosnek na dwa ekspresowe sposoby.

Pierwszy z nich zakłada podzielenie główki na ząbki, a następnie wrzucenie ich do pustej butelki i energiczne potrząsanie nią przez kilkanaście sekund. W wyniku wstrząsów łupinki powinny samoistnie się oderwać. Drugi sposób z kolei polega na zalaniu podzielonych ząbków zimną wodą, wskutek czego łupina zmięknie i łatwiej będzie się jej pozbyć, podważając ją kantem zakrętki. To szybki i wygodny sposób na hurtowe obieranie aromatycznego warzywa bez użycia noża.

Inne metody obierania czosnku. Sprawdzają się za każdym razem

Powyższe metody są niezwykle skuteczne, jednak oprócz nich istnieje znacznie więcej trików na pozbycie się łupiny z czosnku. Można chociażby zastosować klasyczny sposób, jakim jest po prostu zgniecenie pojedynczych ząbków nożem na desce do krojenia. Tak robią niemal wszyscy kucharze i słynni szefowie kuchni. Można także wypróbować nieco bardziej oryginalne rozwiązanie, wymagające użycie mikrofalówki. Umieść w środku podzielone ząbki czosnku i podgrzewaj je nie dłużej niż przez 10 sekund, a łupina sama oderwie się pod wpływem ciepła. Jak widać, obieranie czosnku wcale nie musi być czynnością trudną i żmudną.

Więcej o: