Czosnek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go dodać niemal do wszystkiego, szczególnie smakowicie komponuje się jednak z zupami, daniami pieczonymi oraz jednogarnkowymi obiadami. Można z niego zrobić znakomite pesto, sos, pastę kanapkową, a nawet domową oliwę czy masło. Doskonale podkreśli smak sałatki oraz surówki. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo, a trików na sprawne obranie go - niemal tyle samo. Jest jednak jeden wyjątkowo skuteczny sposób na uporanie się z irytującą łupiną.
Obieranie czosnku wielu osobom sprawia niemałą trudność. Pół biedy, jeśli mamy za zadanie obrać łupinę z zaledwie kilku ząbków. Prawdziwy problem pojawia się w momencie, kiedy potrzebujemy obrać całą główkę lub nawet dwie, np. do zupy czy sosu. Pomocna wtedy okaże się butelka wody. Dzięki niej można obrać czosnek na dwa ekspresowe sposoby.
Pierwszy z nich zakłada podzielenie główki na ząbki, a następnie wrzucenie ich do pustej butelki i energiczne potrząsanie nią przez kilkanaście sekund. W wyniku wstrząsów łupinki powinny samoistnie się oderwać. Drugi sposób z kolei polega na zalaniu podzielonych ząbków zimną wodą, wskutek czego łupina zmięknie i łatwiej będzie się jej pozbyć, podważając ją kantem zakrętki. To szybki i wygodny sposób na hurtowe obieranie aromatycznego warzywa bez użycia noża.
Powyższe metody są niezwykle skuteczne, jednak oprócz nich istnieje znacznie więcej trików na pozbycie się łupiny z czosnku. Można chociażby zastosować klasyczny sposób, jakim jest po prostu zgniecenie pojedynczych ząbków nożem na desce do krojenia. Tak robią niemal wszyscy kucharze i słynni szefowie kuchni. Można także wypróbować nieco bardziej oryginalne rozwiązanie, wymagające użycie mikrofalówki. Umieść w środku podzielone ząbki czosnku i podgrzewaj je nie dłużej niż przez 10 sekund, a łupina sama oderwie się pod wpływem ciepła. Jak widać, obieranie czosnku wcale nie musi być czynnością trudną i żmudną.