Surówka z brokuła to najlepsze co mnie spotkało w tę majówkę. To zielona dawka witamin i smaku

Nie tylko mizerią i zasmażaną, młodą kapustą człowiek żyje! Do majowego menu warto włączyć także zieloną surówkę, która poza solidną dawką witamin gwarantuje także nieziemski smak. Wystarczy połączyć brokuła z innymi warzywami i kremowym sosem, by uzyskać ten obłędny dodatek do obiadu.

Zastanawiasz się, z czym podać kotlety, jajko sadzone, a może inny lekki i wiosenny obiad? Zamiast po raz setny szykować mizerię lub zasmażaną kapustę postaw na zieloną porcję witamin i niebanalny smak. To wszystko gwarantuje połączenie brokuła z kilkoma innymi warzywami i sosem. Szczegółowy przepis zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Majowa surówka brokułowa - tego obłędnego smaku nic nie zastąpi

W wiosennym menu nie brakuje sezonowych dóbr jak sałata, szpinak, nowalijki, młode ziemniaki czy kapustka. Wiele osób serwuje w tym okresie mizerię, kapustę zasmażaną lub fikuśne surówki. Poza doskonale znanymi klasykami warto skusić się także na nieco bardziej oryginalny dodatek - mowa tu o surówce z surowego brokuła z dodatkiem kilku innych warzyw. Takie połączenie nie tylko pięknie się prezentuje, ale i wybitnie smakuje!

Surówka z brokuła to najprostszy przepis na kolorową i zdrową uczt. Wystarczy drobno posiekać lub rozdrobnić w robocie kuchennym brokuła, ogórka kiszonego i cebulę. Na koniec dodajemy do wszystkich produktów kukurydzę i kremowy sos, mieszamy i możemy rozkoszować się tym wybitnym smakiem. Taki miks doskonale smakuje dodany do dania głównego, jako lekki lunch czy dodatek do smakołyków z grilla

Szatkuję brokuła tymi warzywami. Tak powstaje najlepsza surówka do obiadu

Składniki: 

  • 200 g brokuła,
  • 140 g kukurydzy z puszki,
  • ogórek kiszony,
  • pół cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • kawałek jabłka (optymalnie). 

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła przepłucz w zimnej wodzie. 
  2. Warzywo drobno pokrój lub rozdrobnij w mikserze razem z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym.
  3. Kukurydzę odcedź z zalewy i po chwili dodaj do drobno zmielonych lub poszatkowanych warzyw. 
  4. Surówkę dopraw solą, pieprzem i majonezem. Wszystko starannie wymieszaj, odstaw na kwadrans do lodówki i gotowe.
  5. Tak przygotowana surówka z brokuła doskonale smakuje do rozmaitych kotletów, dań wegetariańskich, specjałów z grilla lub solo - jako zdrowa przekąska lub lunch do pracy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.