Co można zrobić z truskawek? Z tego przepisu na chłodnik sprzed 170 lat korzystała moja prababcia

Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, lądują na naszym stole w przeróżnych formach. Jako koktajle, solo lub np. w pierogach. Warto jednak zwłaszcza w te cieplejsze dni stworzyć z nich wyśmienity chłodnik ze 170-letniego przepisu.

Początkiem maja zaczynają pojawiać się w Polsce nasze krajowe truskawki od rolników. Ich cena na początku zawsze jest wysoka, ale z czasem spada i wtedy możemy zacząć eksperymentować kulinarnie z tym pysznym owocem. Świetną propozycją jest chłodnik. Dziś przedstawimy wyjątkowy przepis, z którego korzystały nasze prababki.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Co można zrobić z truskawek? Ten przepis ma już 170 lat

Miłośnicy truskawek koniecznie muszą wypróbować ten przepis na chłodnik z truskawek, który ma 170 lat. To doskonały przykład tego, jak wiele kulinarnych tradycji jest trwałych i jak receptury dań mogą przetrwać przez wieki, zachowując swój wyjątkowy smak. Jego autorką jest Wincentyna Zawadzka, która umieściła go w książce "Kucharka litewska".

Jak się robi chłodnik z truskawek? Koniecznie wypróbuj ten przepis

Do przygotowania chłodnika z truskawek z przepisu Zawadzkiej potrzebujemy: 1,5 kg truskawek, około 375 g cukru (zalecamy jednak mniejszą ilość niż w oryginalnym przepisie, czyli 150 g), 200 g śmietany 12%, 370 g gęstego jogurtu naturalnego. Ponadto w książce kulinarnej proponuje, aby mieć kilka całych truskawek lub beziki do dekoracji.

Truskawki / zdjęcie ilustracyjne
Truskawki / zdjęcie ilustracyjne Fot. Piotr Augustyniak / Agencja Wyborcza.pl / zdjęcie ilustracyjne

Aby przygotować tę potrawę, w pierwszej kolejności pozbywamy się z truskawek szypułek, a następnie dokładnie je myjemy. Teraz blendujemy je na gładką masę, lecz nie wszystkie. Warto zostawić kilka, aby dodać je na koniec. Dodajemy stopniowo cukier i sprawdzamy smak. Gdy są już gotowe, umieszczamy je w garnku, do którego przekładamy śmietanę i jogurt, a następnie mieszamy do połączenia się składników. Gdy jest to już gotowe, całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę przed podaniem. Na koniec kroimy pozostawione truskawki na większe kawałki i dorzucić tuż przed podaniem. Można również udekorować talerz bezikami. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: