Turecka kucharka zdradziła mi przepis na szakszukę. Bliskim cieknie ślinka jeszcze zanim podam na stół

Czy istnieje idealna szakszuka? Przepis poznałam lata temu na wakacjach w Turcji. Zdradziła mi go tamtejsza kucharka. Od tamtej pory jest to moje ulubione śniadanie. Wszystko dzięki odpowiednim pomidorom i przyprawom.

Szakszuka to danie, które prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu. Składa się jajek, pomidorów, cebuli i przypraw, często podawane jest z chlebem. Może być spożywane jako śniadanie, brunch lub lekki posiłek. Popularnie jadane jest zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu, lecz coraz większe zainteresowanie tą potrawą pojawia się również w Polsce.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Szakszuka z pomidorami z puszki. Ważne są także przyprawy

Najlepsze pomidory do szakszuki to te, które są soczyste, pełne smaku i mają intensywny aromat. Idealnie sprawdzają się malinowe, śliwkowe lub cherry. Gdy jednak decydujemy się na te z puszki, ważne jest, aby wybrać produkt wysokiej jakości. Przyprawy także odgrywają kluczową rolę w smaku tej potrawy. Często stosowany jest kumin, papryka, kmin rzymski i czosnek, które nadają potrawie charakterystyczny, bogaty smak. Oprócz tego świeża natka pietruszki lub kolendra może dodać świeżości i koloru do dania.

Pomidory / zdjęcie ilustracyjnePomidory / zdjęcie ilustracyjne Fot. Jakub Włodek / Agencja Wyborcza.pl / zdjęcie ilustracyjne

Jak zrobić szakszukę niczym z Turcji? Zdradzamy przepis

Wiele lat temu na wakacjach w Turcji jedna kucharka zdradziła mi swój przepis na szakszukę. Oto potrzebne składniki do jej przygotowania:

  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, posiekana (może być czerwona, żółta lub zielona)
  • 800 g pomidorów z puszki (krojone lub całe)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Dodatkowo zaopatrzmy się też w sól i pieprz do smaku oraz świeżą natkę pietruszki.

Szakszuka z jajkiem to idealna propozycja na śniadanie. Zrobisz ją szybko

Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się lekko karmelizować. Wsyp też posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż uwolni swój aromat. Dodaj pokrojoną paprykę i odczekaj około 5 minut, aż będzie miękka. Następnie na patelni lądują pomidory z puszki wraz z sokiem. Rozgnieć większe kawałki za pomocą łyżki drewnianej. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw na około 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw szakszukę słodką papryką, kuminem, kminem rzymskim, solą i pieprzem według własnego smaku. Na koniec zrób wgłębienia w sosie i rozbij jajka do środka. Gotuj na wolnym ogniu, przykrywając patelnię pokrywką, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne (około 5-7 minut). Danie gotowe, teraz posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj gorące, najlepiej z kawałkiem chleba do namoczenia w pysznym sosie. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.