Co zrobić z mięsem z rosołu? Jasiek Kuroń zdradza najlepszy przepis na krokiety. Są proste i pyszne

Każdy z nas nie jeden raz zastanawiał się co zrobić z mięsem z rosołu. Jasiek Kuroń postanowił nam pomóc i już dawno zdradził sekret na niesamowite krokiety. Jest to nie tylko tanie danie dzięki użytym składnikom, ale także pyszne i proste w przygotowaniu.

Jasiek Kuroń to znany kucharz w Polsce, który zdobył uznanie swoimi kulinarnymi umiejętnościami i pasją do gotowania. Jego kuchnia cechuje się kreatywnością, świeżymi składnikami oraz inspiracją z Polskiej tradycji. Często eksperymentuje ze smakami i technikami kulinarnymi, tworząc unikalne i wykwintne dania, które przyciągają smakoszy z całego kraju. Tak też stało się w przypadku tego przepisu na krokiety.

Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane

Krokiety z mięsa z rosołu. Przepis jest banalnie prosty

Przygotowanie potrawy z przepisu Jaśka Kuronia podzielimy na dwie części. Skupić musimy się zarówno na farszu jak i naleśnikach. A do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 225-250 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml wody gazowanej
  • odrobina soli

W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki ze szczyptą soli. Następnie dodaj 2 jajka i 1 łyżkę oleju, dokładnie mieszając. Stopniowo wlewaj około 200 ml mleka, mieszając cały czas, aby uzyskać gładkie ciasto. Na koniec dodaj około 200 ml wody gazowanej i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy z każdej strony około minuty.

Przepis na naleśniki puszyste i miękkiePrzepis na naleśniki puszyste i miękkie Tanicha / Shutterstock

Jak zrobić farsz do krokietów z mięsa z rosołu? Robisz to szybko

Składniki, jakie należy przygotować do farszu to: 500 gramów ugotowanych udek z kurczaka, a także 1 kg ugotowanej wołowiny. Ponadto około 3 duże cebule, 2 łyżki oleju roślinnego, 300 g warzyw z rosołu a do doprawienia sól i pieprz.

Oddziel ugotowane mięso od kości, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą i warzywami z rosołu. Gdy całość będzie lekko zrumieniona, przepuść składniki przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt suchy, można dodać odrobinę bulionu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie możemy umieszczać teraz porcjami na naleśnikach i zawijać w gotowe krokiety. Na koniec należy je jeszcze usmażyć w panierce lub bez. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Jak krokiety to z jakim nadzieniem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.