Jasiek Kuroń to znany kucharz w Polsce, który zdobył uznanie swoimi kulinarnymi umiejętnościami i pasją do gotowania. Jego kuchnia cechuje się kreatywnością, świeżymi składnikami oraz inspiracją z Polskiej tradycji. Często eksperymentuje ze smakami i technikami kulinarnymi, tworząc unikalne i wykwintne dania, które przyciągają smakoszy z całego kraju. Tak też stało się w przypadku tego przepisu na krokiety.
Przygotowanie potrawy z przepisu Jaśka Kuronia podzielimy na dwie części. Skupić musimy się zarówno na farszu jak i naleśnikach. A do ich przygotowania potrzebujemy:
W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki ze szczyptą soli. Następnie dodaj 2 jajka i 1 łyżkę oleju, dokładnie mieszając. Stopniowo wlewaj około 200 ml mleka, mieszając cały czas, aby uzyskać gładkie ciasto. Na koniec dodaj około 200 ml wody gazowanej i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy z każdej strony około minuty.
Składniki, jakie należy przygotować do farszu to: 500 gramów ugotowanych udek z kurczaka, a także 1 kg ugotowanej wołowiny. Ponadto około 3 duże cebule, 2 łyżki oleju roślinnego, 300 g warzyw z rosołu a do doprawienia sól i pieprz.
Oddziel ugotowane mięso od kości, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą i warzywami z rosołu. Gdy całość będzie lekko zrumieniona, przepuść składniki przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt suchy, można dodać odrobinę bulionu. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie możemy umieszczać teraz porcjami na naleśnikach i zawijać w gotowe krokiety. Na koniec należy je jeszcze usmażyć w panierce lub bez. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.