Jak zrobić dobry biszkopt? Łyżeczka tego składnika sprawi, że pięknie urośnie i nie opadnie

Jak zrobić dobry biszkopt? To wcale nie jest trudne, trzeba tylko znać sprytny sposób, które doskonale znają doświadczone kucharki. Żeby biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł i nie okazał się zakalcem, wystarczy dodać do ciasta odrobinę ważnego składnika. Na pewno nie przyszło ci to do głowy.

Przepis na biszkopt to jedna z tych rzeczy, które każda szanująca się pani (i pan) domu musi znać. Jednak biszkopt to dość wymagające ciasto - bywa, że nie chce rosnąć, jeśli jednak urośnie to albo pęka, albo opada. Na szczęście wcale nie musi tak być. Jak zrobić biszkopt idealny? Wystarczy, że do ciasta dodasz łyżeczkę spirytusu lub jakiegoś mocnego alkoholu. Nie, ciasto nie będzie nim mocno nasączone, a ty podczas jedzenia nie "upijesz się" ani trochę.

Zobacz wideo

Jak zrobić dobry biszkopt? Przepis, który nie zawodzi

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka spirytusu lub innego mocnego alkoholu,
  • szczypta soli.

Przepis na biszkopt z sześciu jajek - sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt misi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką spirytusu lub mocnego alkoholu, możesz do ciasta użyć octu. Wówczas lepiej dać dwie 1,5 łyżeczki octu spirytusowego lub 1 łyżkę octu jabłkowego Pamiętaj także, by studzić biszkopt przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Czy opadł ci kiedyś biszkopt?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.