To najłatwiejsze ciasto świata. Z truskawkami smakuje najlepiej

Szybkie ciasto z truskawkami, które zrobisz w kilka minut? Ten przepis na deser jest tak łatwy, że poradzi sobie z nim nawet dziecko lub początkujący, domorosły cukiernik. Jeśli nie wiesz, co zrobić na weekend do kawki, wykorzystaj sezon na najlepsze owoce.

Ciasto z truskawkami to nie tylko sernik na zimno z galaretką. Mamy dużo łatwiejszy i szybszy przepis na ciasto, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jeśli lubisz po południu odpocząć przy kawie i czymś słodkim, takie ciasto jogurtowe uświetni chwile błogiego odpoczynku. Zdziwisz się, jak szybko je się robi. 

Zobacz wideo

Szybkie ciasto z truskawkami. Jak zrobić jogurtowiec?

Składniki:

  • ok. 300 g truskawek,
  • 225 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 2 średnie jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g jogurtu greckiego.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania truskawek. Dokładnie je umyj i oderwij szypułki. Następnie przekrój na pół. 
  2. Do miski wbij jajka i dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj całość na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj jogurt. 
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Możesz wymieszać całość szpatułką. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej ciasto i ułóż truskawki. Wierzch możesz oprószyć kruszonką. 
  5. Ciasto jogurtowe piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Lubisz truskawki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.