Zostały ci resztki ziemniaków z wczoraj? Nie wyrzucaj. Zrób danie, którym zachwyci się cała rodzina

Co można zrobić na szybko z ziemniaków po wczorajszym obiedzie? Tym razem nie będą to ruskie pierogi. Przepis ten wywodzi się z gór i jest idealną propozycją na ekspresowe danie w stylu zero waste. Dzięki niemu nie wyrzucimy jedzenia i stworzymy posiłek jak spod ręki szefa kuchni.

Zero waste to podejście do życia mające na celu minimalizację ilości generowanych odpadów poprzez świadome wybory konsumenckie i praktyki, które zmniejszają negatywny wpływ na środowisko. W kontekście kuchni może oznaczać to wykorzystanie wszystkich części produktów spożywczych, minimalizację odpadów poprzez przemyślane zakupy i wykorzystywanie tzw. resztek do tworzenia nowych posiłków, a nie wyrzucanie ich. W ideologię tą idealnie wpisują się tutaj ziemniaki po góralsku. Zdradzamy przepis.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Jak można zrobić ziemniaki inaczej? Wykorzystaj ten przepis

Z wczorajszego obiadu zostało ci sporo ziemniaków i nie chcesz ich wyrzucać? Dobrym i pysznym sposobem na ich przyrządzenie będą te w wersji góralskiej. Do przygotowania tego dania potrzebujesz około 7 ziemniaków, 1 białą cebulę, 4 grube plastry boczku (nie surowego, może być parzony lub wędzony), kawałek sera, który aktualnie masz w lodówce - może być to bryndza, feta czy oscypek. Przydadzą się też 2 łyżki oleju, szczypiorek lub koperek i kilka małosolnych ogórków.

Gotujące się ziemniaki
Gotujące się ziemniaki Fot. Eva B / iStock

Ziemniaki po góralsku, czyli sposób na szybki obiad. Jest tani i pyszny

Przygotowanie ziemniaków po góralsku jest bardzo szybkie, a samo danie wychodzi przepyszne. Zaczynamy od pokrojenia ugotowanych wcześniej bulw w plastry lub ćwiartki i ułożenia ich na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy już lekko się zrumienią, dodaj posiekaną wcześniej cebulę i pokrojony w niewielkie kawałki boczek.

Smaż składniki razem przez kilka minut, aż całość będzie lekko chrupiąca. Na talerz wykładamy ziemniaki z cebulą i boczkiem i dodajemy wybrany pokruszony ser. Podawaj danie posypane pokrojonymi ogórkami małosolnymi oraz świeżymi ziołami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: