Przepis na placuszki bananowe mam od szwagierki. Najlepsze jakie jadłam. Ten składnik zmienia wszystko

Przepis na placuszki bananowe, który dała mi szwagierka to największy hit naszych śniadań. Znikają ze stołu co do jednego, a do ich przygotowania zawsze wykorzystuję mocno dojrzałe owoce. Dzięki temu nie muszę ich wyrzucać.

Banany są niezwykle wszechstronne w kuchni, idealne zarówno na śniadania, jak i do deserów. Można je dodawać do smoothie, owsianki czy jogurtu. Doskonale sprawdzają się też w wypiekach, takich jak chleb bananowy czy muffiny. Ja używam ich jednak do przygotowania placuszków bananowych, przepis mam od szwagierki.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jak wykorzystać banany, które są mocno dojrzałe? Zawsze robię te placuszki

Gdy zauważę w swoim domu mocno dojrzałe banany, absolutnie nie chcę ich wyrzucać. Właśnie takie są najlepsze do przygotowania bananowych placuszków. Pierwszy raz spróbowałam ich u mojej szwagierki i od razu przypadły mi do gustu. Mocno dojrzałe owoce nadają im wyjątkową słodycz i aromat, co sprawia, że są one niesamowicie smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej.

Ponadto pod ręką należy mieć też łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę cynamonu, szczyptę soli i olej do smażenia lub masło. Cynamon podkręci smak placków i sprawi, że zyskają wyjątkowego smaku.

Dojrzałe banany
Dojrzałe banany DnDavis /Shutterstock

Najlepszy przepis na placuszki bananowe. Zawsze robię je gdy mam mocno dojrzałe banany

Przygotowanie zaczynamy od rozgniecenia bananów w misce na gładką masę. Następnie dodajemy rozmącone jajka. Teraz pora na mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną wybranego oleju lub masła. Na koniec nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Smaż na złoty kolor przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj je ciepłe z wybranymi dodatkami takimi jak np.: miód, jogurt naturalny czy świeże owoce. Warto też podsypać je lekko cynamonem, dzięki czemu będą jeszcze lepsze. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: