Banany są niezwykle wszechstronne w kuchni, idealne zarówno na śniadania, jak i do deserów. Można je dodawać do smoothie, owsianki czy jogurtu. Doskonale sprawdzają się też w wypiekach, takich jak chleb bananowy czy muffiny. Ja używam ich jednak do przygotowania placuszków bananowych, przepis mam od szwagierki.
Gdy zauważę w swoim domu mocno dojrzałe banany, absolutnie nie chcę ich wyrzucać. Właśnie takie są najlepsze do przygotowania bananowych placuszków. Pierwszy raz spróbowałam ich u mojej szwagierki i od razu przypadły mi do gustu. Mocno dojrzałe owoce nadają im wyjątkową słodycz i aromat, co sprawia, że są one niesamowicie smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy:
Ponadto pod ręką należy mieć też łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę cynamonu, szczyptę soli i olej do smażenia lub masło. Cynamon podkręci smak placków i sprawi, że zyskają wyjątkowego smaku.
Przygotowanie zaczynamy od rozgniecenia bananów w misce na gładką masę. Następnie dodajemy rozmącone jajka. Teraz pora na mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną wybranego oleju lub masła. Na koniec nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Smaż na złoty kolor przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj je ciepłe z wybranymi dodatkami takimi jak np.: miód, jogurt naturalny czy świeże owoce. Warto też podsypać je lekko cynamonem, dzięki czemu będą jeszcze lepsze. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.