Jak zrobić placki ziemniaczane ze złotą glazurą? Trik z cebulą ci pomoże

Przepis na placki ziemniaczane powinien znać każdy miłośnik dobrego i prostego jedzenia. Plaki ziemniaczane jednak dzielą Polaków na kilka obozów: które lepsze, z cukrem, śmietaną, czy na słono. Jedno jest pewne - placki ziemniaczane mają być chrupiące i złote. To zasługa cebuli, ale nie każdy wie, jak uzyskać taki efekt.

Placki ziemniaczane to jedne z najlepszych comfort foodów tego świata, bo nic nie pociesza lepiej, niż cieplutkie i chrupiące placuszki. Przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, ale jednak doskonale wiemy, że to, co pozornie wydaje się banalne, najczęściej może płatać nam figle. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić perfekcyjne placki ziemniaczane i tutaj przyda się sprawdzony trik. Chodzi o cebulkę - jeśli dodajesz ją do ziemniaków, dodaj ją tuż przed smażeniem. No i nie zapomnij o porządnym odciśnięciu startych ziemniaków - to dwie złote zasady złotych placuszków.

Zobacz wideo

Jak zrobić placki ziemniaczane? Ten trik to złoto, niemal dosłownie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1 cebula,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka octu,
  • olej do smażenia.

Przepis na placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
  2. Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy. Wodę jednak zachowaj i poczekaj, aż skrobia osadzi się na dnie naczynia.
  3. Do startych ziemniaków dodaj skrobię, która wytrąciła się na dnie naczynia. Dodaj także mąkę, jajka i sól.
  4. Cebulę zetrzyj na tak samo drobnych oczkach tarki. Następnie wymieszaj całość, dodaj ocet i zacznij smażyć. Patelnię porządnie rozgrzej i dodaj olej.
  5. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na porządnie rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż na średniej mocy panika z obu stron, aż będą złote i chrupiące.

Takie placki ziemniaczane smakują ze wszystkimi dodatkami. Ja najbardziej lubię z gulaszem lub sosem grzybowym, ale wiem, ze są osoby, które lubią jeść placki ziemniaczane ze śmietaną, cukrem lub serkiem wiejskim. Nie ważne, jak lubicie je jeść, ten sposób z cebulką musicie koniecznie wykorzystać.

Placki ziemniaczane wolisz:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.