Gdy za oknem upał, zawsze robię tę zupę. To nie chłodnik, ani zupa owocowa, tylko coś lepszego

Słońce, które pojawiło się za oknem, nie może sprawić, że zrezygnujemy z tak pysznego dania, jakim jest zupa. Ta, którą dzisiaj przedstawiam jest idealna zarówno na zimno jak i na ciepło. Wrzuć do niej te dwa składniki, by jej smak był ciekawszy, a konsystencja bardziej kremowa.

Można by powiedzieć, że zupa nie jest odpowiednim daniem, gdy chcemy zjeść coś podczas upałów. Ja powiem, że wręcz przeciwnie i zawsze gdy słońce intensywnie świeci, sięgam po poniższy przepis. Bardzo przepadam za tym smakiem i zawsze jestem podekscytowana, gdy mogę go spróbować. Ta zupa idealna jest zarówno na ciepło, gdy słońce powoli zachodzi, jak i na zimno kiedy to chcemy zjeść posiłek w ciągu dnia.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Robienie zupy pieczarkowej z tego przepisu to prawdziwa bułka z masłem. Z pewnością poradzi sobie z nią każdy, kto nawet nie ma za dużego doświadczenia w kuchni. By zupa to była kremowa, a do tego miała ciekawy smak, zamiast śmietany używam mleka kokosowego. Dodatkowo wrzucam do niej serek topiony, który jeszcze podbija jej charakter. 

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki

  • pół kilo pieczarek,
  • 1,5 l bulionu,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do zmiękczenia.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i delikatnie na niej podsmaż pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
  4. Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Wymieszaj całość do jego rozpuszczenia.
  5. Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podczas podawania udekoruj zupę świeżo posiekaną natką pietruszki.
Lubisz zupę z grzybów?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.