Od 40 lat moja babcia robi to ciasto. Za każdym razem powtarza, co jest w nim najważniejsze

Każdy ma swoje ulubione danie, a także deser, po który sięga. W moim przypadku uwielbiam szarlotkę i sernik pod każdą postacią, lecz moja babcia zaszczepiła we mnie zachwyt dla jeszcze jednego ciasta. Ten wypiek jest warstwowy i zawsze robi niesamowite wrażenie, gdy tylko pojawia się na stole. Jeden składnik jest bardzo kluczowy i bez niego traci na smaku.

Gdybym zapytała każdego z was jakie jest wasze ulubione ciasto, dostałabym zapewne wiele odpowiedzi. Jedni powiedzą, że jest to szarlotka inni, że sernik, a jeszcze inna grupa, że kremowa karpatka. Nikt jednak nie pomyśli o Falach Dunaju, które zdaniem niektórych przebijają wszystkie inne desery. To warstwowe ciasto naprawdę robi wrażenie, a moja babcia jest specjalistką od jego wykonania. Zbudowane jest z dwóch różnokolorowych warstw i przekładane kremem budyniowym. Oprócz tego kluczowym składnikiem są wiśnie. W sezonie można użyć świeżych owoców, lecz jeśli nie masz ich pod ręką, polecam zakupić te w zalewie. To właśnie one dodają ciekawego smaku i są niezastąpione. 

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Przepis na Fale Dunaju

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • kostka masła,
  • 6 jajek,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1/4 szklanka mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem budyniowy

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • kostka masła,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru.

Składniki na polewę czekoladową

  • 50 g czekolady deserowej,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 3 łyżki śmietanki 30%.

Składniki dodatkowe

  • 350 g wiśni z kompotu lub świeżych owoców,
  • kieliszek likieru wiśniowego.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej połowę podanego mleka i dosyp do niego cukier, zamieszaj i zagotuj na małym ogniu. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkami budyniowymi i wlewaj cienkim strumykiem do rondelka, cały czas mieszając. Energicznie wymieszaj, do momentu aż budyń zgęstnieje.
  2. Gorący budyń zdejmij z palnika, przykryj talerzykiem i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy budyń będzie chłodniejszy, przygotuj krem. Do miski przenieś miękkie masło i za pomocą miksera dokładnie je utrzyj. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Miksuj do momentu, aż składniki się z sobą połączą.
  3. Teraz możesz się zająć innymi składnikami. Wiśnie odcedź z kompotu i przełóż do miski. Następnie wlej do nich likier, wymieszaj i odstaw.
  4. Czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i na dużych obrotach miksera utrzyj całość do powstania białej masy. Następnie, cały czas miksując, wlewaj roztopione i przestudzone masło. Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj tylko do całkowitego połączenia. Masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
  5. Połowę ciasta przelej do innej miski i dodaj do niej kakao oraz mleko. Energicznie wymieszaj.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej do niej jasne ciasto i wyrównaj wierzch za pomocą szpatułki. Następnie za pomocą łyżki, ostrożnie i delikatnie połóż ciemne ciasto tak, by warstwy się nie połączyły. 
  7. Na tak przygotowanym cieście połóż wiśnie i lekko je przyciśnij do masy. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po upływie tego czasu wyłącz urządzenie, a ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  8. Kiedy wypiek ostygnie, wierzch wysmaruj kremem budyniowym. Następnie włóż je około 30 minut do lodówki. W tym czasie krem powinien lekko stężeć. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. 
  9. Do rondelka włóż masło, pokruszoną czekoladę i wlej troszkę śmietanki. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, aż uzyskasz jednolitą, lśniącą masę. Pamiętaj jednak, by cały czas mieszać, dzięki temu masa się nie przypali. Gotową polewę pozostaw do lekkiego przestudzenia. Na koniec oblej nią wierzch ciasta.
Czy Fale Dunaju są dla ciebie znane?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.