• Link został skopiowany

Jak przechować koper poza zamrażarką? Wachowicz zdradziła sprytny trik. Będzie świeży nawet przez rok

Jak wygląda koperek schowany w pudełku po lodach, każdy z nas wie. Okazuje się jednak, że ten sposób przechowywania nie jest najlepszy. Ewa Wachowicz zdradziła lepszy trik. Dzięki niemu będzie aromatyczny dłużej.
Co zrobić z dużą ilością kopru? Ewa Wachowicz zdradza sprytny trik na przechowywanie
Co zrobić z dużą ilością kopru? Ewa Wachowicz zdradza sprytny trik na przechowywanie. Foto: własne redakcji haps.pl/ Instagram.com/ewawachowicz

Nasze mamy i babcie już dawno wpadły na pomysł, aby mrozić koper. Często w tym celu wykorzystywały puste opakowania po lodach. Forma ta, choć popularna, nie jest jedynym sposobem na przechowywanie tego aromatycznego zioła. Ewa Wachowicz zdradziła równie ciekawy.

Zobacz wideo Pulpeciki w sosie koperkowym

Przechowywanie koperku w lodówce. Ewa Wachowicz zdradziła sprytny trik

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradziła pomysł na przechowywanie koperku poza zamrażarką nawet przez rok. Wszystko dzięki soli, która jest idealnym konserwantem. Całość przygotowań zacznijmy od odparzenia kilku małych słoiczków. Następnie koper myjemy i osuszamy, oddzielamy też gałązki od twardych łodyg. Całość siekamy. Do gotowych pojemników nasypujemy soli najlepiej morskiej lub kamiennej. Układamy koper i znowu zasypujemy solą, tworząc wiele warstw. Ważne, aby wszystko było ciasno ułożone. Na koniec szczelnie zakręcamy i tak przygotowane słoiczki umieszczamy w lodówce. Gotowe.

Koperek: właściwości zachęcają do częstego jedzenia. Co zyskujemy?
Koperek: właściwości zachęcają do częstego jedzenia. Co zyskujemy? Koperek: właściwości zachęcają do częstego jedzenia. Co zyskujemy?. Archiwum własne haps.pl

Koperek: właściwości zachęcają do częstego jedzenia. Co zyskujemy?

Koperek, który często dodajemy do sosów, zup, dipów i innych potraw w naszej kuchni, ma wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim jest bogaty w witaminy A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego właśnie warto spożywać go w połączeniu z oliwą z oliwek, orzechami, jogurtem naturalnym czy śmietaną. Jest także skarbnicą witaminy C i tych z grupy B. Nic więc dziwnego, że tak chętnie przechowujemy go, aby użyć w chłodniejszych porach roku gdy ciężko o niego w świeżej formie.

Oto prosty przepis na dip koperkowy, który pomoże w pełni wykorzystać potencjał tego aromatycznego zioła:

  • Posiekaj kilka gałązek świeżego koperku i przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
  • W misce wymieszaj szklankę jogurtu naturalnego z posiekanym koperkiem i przeciśniętym czosnkiem.
  • Dodaj łyżkę soku z cytryny do dipu i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.

Jeśli masz czas, odstaw całość do lodówki na około 30 minut, aby smaki się dobrze połączyły. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: