Kopytka - przepis, dzięki któremu zawsze będą miękkie i jędrne. Mąka może wszystko zepsuć

Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, muszą być miękkie i jędrne jednocześnie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i mąka. No właśnie - to właśnie od mąki, a nie od ziemniaków zależy to, czy kopytka wyjdą. Podpowiemy, jak zrobić kopytka i jakiej mąki użyć, żeby były idealne.

Kopytka to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić z ziemniaków. Te kluseczki w kształcie rombów idealnie smakują z każdym sosem, jako dodatek do pieczeni, lub podane ze skwarkami lub zasmażaną kapustą. Jednak bardzo często bywa tak, że kopytka wychodzą za twarde lub przeciwnie - rozlazłe i nieapetyczne. Tutaj główną rolę odgrywa mąka.

Zobacz wideo

Jakiej mąki użyć do kopytek? Nie każda się sprawdzi

Do kopytek używamy mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału o dużej zawartości glutenu. Gluten zwiąże składniki i dzięki temu możesz dodać mniej mąki, by kopytka nie wyszły twarde i gumowate (chyba że takie właśnie lubisz). Pamiętaj także, by mąkę do ciasta na kopytka dosypywać stopniowo, żeby nie przesadzić. Lepiej dosypać w razie potrzeby niż zepsuć ulubione danie. 

Jak zrobić kopytka? Z tym przepisem zawsze wyjdą idealne

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 200 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 średnie jajko,
  • sól, gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
  • łyżka masła.

Przepis na kopytka - sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowe, jeśli lubisz. Całość dokładnie zagnieć.
  3. Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej z ich uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm.
  4. Za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów i partiami wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli i masła.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by się nie rozgotowały. Ugotowane kopytka wyłów na talerz i podawaj w swój ulubiony sposób.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.