Wszyscy kochamy kopytka i bez względu na to, z czym je podajesz, muszą być miękkie i jędrne jednocześnie. Przepis na kopytka jest prosty, to w zasadzie ziemniaki i mąka. No właśnie - to właśnie od mąki, a nie od ziemniaków zależy to, czy kopytka wyjdą. Podpowiemy, jak zrobić kopytka i jakiej mąki użyć, żeby były idealne.
fot. RobsonPL / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Kopytka to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić z ziemniaków. Te kluseczki w kształcie rombów idealnie smakują z każdym sosem, jako dodatek do pieczeni, lub podane ze skwarkami lub zasmażaną kapustą. Jednak bardzo często bywa tak, że kopytka wychodzą za twarde lub przeciwnie - rozlazłe i nieapetyczne. Tutaj główną rolę odgrywa mąka.
REKLAMA
Zobacz wideo
Jakiej mąki użyć do kopytek? Nie każda się sprawdzi
Do kopytek używamy mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału o dużej zawartości glutenu. Gluten zwiąże składniki i dzięki temu możesz dodać mniej mąki, by kopytka nie wyszły twarde i gumowate (chyba że takie właśnie lubisz). Pamiętaj także, by mąkę do ciasta na kopytka dosypywać stopniowo, żeby nie przesadzić. Lepiej dosypać w razie potrzeby niż zepsuć ulubione danie.
Jak zrobić kopytka? Z tym przepisem zawsze wyjdą idealne
Składniki:
1 kg ziemniaków mączystych
200 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
1 średnie jajko,
sól, gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
łyżka masła.
Przepis na kopytka - sposób wykonania:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie rozgnieć je praską lub zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz płaską łyżeczką gałki muszkatołowe, jeśli lubisz. Całość dokładnie zagnieć.
Przygotuj stolnicę lub blat i podsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto, podziel na części i z każdej z ich uformuj rulon o średnicy ok. 3 cm.
Za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów i partiami wrzucaj je na wrzątek z dodatkiem soli i masła.
Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Uważaj jednak, by się nie rozgotowały. Ugotowane kopytka wyłów na talerz i podawaj w swój ulubiony sposób.