Placki ziemniaczane to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej. Przysmaki te można serwować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko - bez cebuli i czosnku, za to z kleksem śmietany lub oprószone cukrem. Większość osób decyduje się je smażyć, jednak o wiele prostszym sposobem jest umieszczenie ich w piekarniku.
Pieczone placki ziemniaczane stanowią doskonałą przekąskę dla gości lub lekką kolację na leniwy wieczór. Podane z aromatycznym, lekko pikantnym sosem czosnkowym nie mają sobie równych. Przygotowanie dania to kwestia krótkiej chwili.
Składniki na placki:
Składniki na sos czosnkowy:
Ziemniaki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij masę z nadmiaru wody, a następnie połącz z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do masy mąkę, jajko oraz sól, po czym wymieszaj wszystkie składniki.
Nakładaj łyżką porcję ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj z nich w miarę okrągłe placki, a na koniec wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz placki przez pół godziny, aż skórka przybierze złocisty kolor. Na kilka minut przed wystawieniem blaszki, wysmaruj wierzch placków odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.
W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce połącz jogurt, musztardę i majonez. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz oraz sól wedle uznania. W ostatnim kroku wsyp posiekany szczypiorek lub koperek. Smacznego!