Placki ziemniaczane z piekarnika. Jeszcze prostsze i smaczniejsze niż w klasycznej wersji

Placki ziemniaczane z piekarnika to sposób na prostą, szybką i smaczną przekąskę. Placki w takiej wersji wychodzą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Podane z sosem czosnkowym robią furorę podczas spotkań z rodziną i ze znajomymi.

Placki ziemniaczane to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej. Przysmaki te można serwować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko - bez cebuli i czosnku, za to z kleksem śmietany lub oprószone cukrem. Większość osób decyduje się je smażyć, jednak o wiele prostszym sposobem jest umieszczenie ich w piekarniku.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Chrupiące i wyśmienite. To placki ziemniaczane w nieco innym wydaniu

Pieczone placki ziemniaczane stanowią doskonałą przekąskę dla gości lub lekką kolację na leniwy wieczór. Podane z aromatycznym, lekko pikantnym sosem czosnkowym nie mają sobie równych. Przygotowanie dania to kwestia krótkiej chwili.

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula biała,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • szczypta soli.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 1 duży jogurt grecki,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • sól.

Placki ziemniaczane z piekarnika. Sposób przygotowania

Ziemniaki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij masę z nadmiaru wody, a następnie połącz z obraną i drobno posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj do masy mąkę, jajko oraz sól, po czym wymieszaj wszystkie składniki.

Nakładaj łyżką porcję ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj z nich w miarę okrągłe placki, a na koniec wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz placki przez pół godziny, aż skórka przybierze złocisty kolor. Na kilka minut przed wystawieniem blaszki, wysmaruj wierzch placków odrobiną oleju lub oliwy. Dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące.

W międzyczasie przygotuj sos. W miseczce połącz jogurt, musztardę i majonez. Dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz oraz sól wedle uznania. W ostatnim kroku wsyp posiekany szczypiorek lub koperek. Smacznego!

Placki ziemniaczane - smażone czy pieczone?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.