Tani obiad z truskawkami. Włóż je do ciasta i powróć do smaków dzieciństwa

Jeśli lubisz obiady na słodko, na pewno cieszysz się z nadchodzącego sezonu na truskawki. Z tego niesamowicie pysznego owocu możesz przygotować wiele dań, ale nic tak nie przypomina dzieciństwa, jak pyszne knedle z truskawkami. Dziś zdradzimy klasyczny przepis, który w mig przeniesie cię do babcinej kuchni.

Knedle z truskawkami to smak polskiego lata i beztroskiego dzieciństwa. Słodki owoc otulony aksamitnym ciastem, podany ze to marzenie każdego miłośnika letnich smaków i chwała niebiosom za to, że w tym roku sezon na truskawki zaczął się nieco wcześniej. Z ochotą i szczerą radością zatem podpowiemy wam, jak zrobić knedle z truskawkami, żeby smakowały dokładnie tak, jak przed laty u babci na wakacjach.

Zobacz wideo

Knedle z truskawkami. Dokładnie takie, jakie robiła babcia

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • ok. 400 g truskawek,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 średnie jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka cynamonu.

Jak zrobić knedle z truskawkami? Sposób wykonania:

  1. Truskawki opłucz, oderwij szypułki i wsyp do miski. Możesz przekroić je na pół. Następnie dodaj cukier, cynamon i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw na czas przygotowania reszty.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
  3. Zmielone ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i całość dokładnie wyrób. Ciasto na knedle powinno być zwarte - powinno w dotyku przypominać ciasto na kopytka.
  4. Odrywaj kawałki ciasta, następnie uformuj je w dłoniach w owalny kształt i spłaszcz. Następnie połóż na środku truskawkę i szczelnie zalep końce tak, by owoc w całości był w środku.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę i partiami wrzucaj knedle, od razu miesząc, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 5 minut.

Tak przygotowane knedle podawaj ze śmietaną lub cynamonem. Zamiast truskawek możesz użyć też innych owoców - świetne są knedle z morelami lub śliwkami. Możesz także użyć domowego dżemu zamiast świeżych owoców, jednak skoro mamy sezon na truskawki, warto w pełni go wykorzystać.

Więcej o: