Marynata na grilla do skrzydełek. To połączenie dziwi, ale jest najlepsze - mięso wychodzi soczyste

Skrzydełka z grilla to obok kiełbasek i karkówki najczęściej wybierana opcja na ruszt. Odpowiednio przygotowane skrzydełka są soczyste, jędrne, pełne smaku, a kluczem jest oczywiście marynata. Marynata do skrzydełek z grilla, którą dziś wam pokażemy nie jest zwyczajna - połączenie może dziwić, ale działa cuda. Podstawą jej sos, którego Polacy prawie nie znają.

Skrzydełka z kurczaka są idealne z wielu powodów. Są idealne na obiad - pieczone w piekarniku w różnych glazurach. Stanowią także świetną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi lub podczas wspólnego kibicowania, ale jednak najlepsze są skrzydełka z grilla. Jednak żeby skrzydełka z grilla były naprawdę pyszne, soczyste i delikatne, trzeba odpowiednio je zamarynować. Ja polecam marynowanie na mokro - tutaj z pomocą przyjdzie jogurt, sos Worcestershire i kilka dodatków. Ten smak i aromat pozostanie z wami na długo i chętnie będziecie wracać do tego przepisu na marynatę do skrzydełek. 

Zobacz wideo

Najlepsza marynata do skrzydełek z grilla. Lepszych nie zjesz nigdzie

Składniki:

  • 12 skrzydełek kurczaka,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 3 łyżki sosu Worcestershire,
  • sól, pieprz, ostra i wędzona papryka, curry,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Skrzydełka w marynacie z jogurtu i sosu Worcestershire

  1. Jogurt włóż do miski. Dodaj także musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę, ciemny sos Worcestershite i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka oczyść i osusz. Jeśli chcesz, odetnij lotki (ja je zawsze mrożę i wykorzystuję do bulionów). Następnie włóż skrzydełka do miski z marynatą.
  3. Dokładnie wymieszaj skrzydełka w marynacie i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki zdążyły się przeniknąć.
  4. Po upływie odpowiedniego czasu (najlepiej co najmniej 12 godzin), wyjmij skrzydełka z marynaty i lekko je z niej oczyść, jednak nie wycieraj do sucha - resztki powinny pozostać na mięsie.
  5. Dodatkowo oprósz je ulubionymi przyprawami. Następnie połóż na ruszcie. Pamiętaj jednak, że każde mięso przed położeniem na grillowy ruszt powinno nabrać temperatury pokojowej. 

Sos Worcestershire kupisz w każdym markecie na dziale z przyprawami w płynie. Ma ciemny kolor i lekko słony, korzenno-orzechowy smak. Idealnie sprawdzi się jako składnik sosów i dressingów do sałatek, pasuje jako dodatek do zup i bulionów. Podobnie jak sos sojowy ma mnóstwo smaku umami, a to dzięki procesowi fermentacji, w wyniku której powstaje. 

Więcej o: