-
Haps
-
Jak przygotować
- Marynata na grilla do skrzydełek. To połączenie dziwi, ale jest najlepsze - mięso wychodzi soczyste
Marynata na grilla do skrzydełek. To połączenie dziwi, ale jest najlepsze - mięso wychodzi soczyste
Skrzydełka z grilla to obok kiełbasek i karkówki najczęściej wybierana opcja na ruszt. Odpowiednio przygotowane skrzydełka są soczyste, jędrne, pełne smaku, a kluczem jest oczywiście marynata. Marynata do skrzydełek z grilla, którą dziś wam pokażemy nie jest zwyczajna - połączenie może dziwić, ale działa cuda. Podstawą jej sos, którego Polacy prawie nie znają.
Skrzydełka z kurczaka są idealne z wielu powodów. Są idealne na obiad - pieczone w piekarniku w różnych glazurach. Stanowią także świetną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi lub podczas wspólnego kibicowania, ale jednak najlepsze są skrzydełka z grilla. Jednak żeby skrzydełka z grilla były naprawdę pyszne, soczyste i delikatne, trzeba odpowiednio je zamarynować. Ja polecam marynowanie na mokro - tutaj z pomocą przyjdzie jogurt, sos Worcestershire i kilka dodatków. Ten smak i aromat pozostanie z wami na długo i chętnie będziecie wracać do tego przepisu na marynatę do skrzydełek.
Najlepsza marynata do skrzydełek z grilla. Lepszych nie zjesz nigdzie
Składniki:
- 12 skrzydełek kurczaka,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 łyżki sosu Worcestershire,
- sól, pieprz, ostra i wędzona papryka, curry,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Skrzydełka w marynacie z jogurtu i sosu Worcestershire
- Jogurt włóż do miski. Dodaj także musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę, ciemny sos Worcestershite i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka oczyść i osusz. Jeśli chcesz, odetnij lotki (ja je zawsze mrożę i wykorzystuję do bulionów). Następnie włóż skrzydełka do miski z marynatą.
- Dokładnie wymieszaj skrzydełka w marynacie i odłóż do lodówki na kilka godzin, by smaki zdążyły się przeniknąć.
- Po upływie odpowiedniego czasu (najlepiej co najmniej 12 godzin), wyjmij skrzydełka z marynaty i lekko je z niej oczyść, jednak nie wycieraj do sucha - resztki powinny pozostać na mięsie.
- Dodatkowo oprósz je ulubionymi przyprawami. Następnie połóż na ruszcie. Pamiętaj jednak, że każde mięso przed położeniem na grillowy ruszt powinno nabrać temperatury pokojowej.
Sos Worcestershire kupisz w każdym markecie na dziale z przyprawami w płynie. Ma ciemny kolor i lekko słony, korzenno-orzechowy smak. Idealnie sprawdzi się jako składnik sosów i dressingów do sałatek, pasuje jako dodatek do zup i bulionów. Podobnie jak sos sojowy ma mnóstwo smaku umami, a to dzięki procesowi fermentacji, w wyniku której powstaje.