Puszyste naleśniki bananowe lub - jak kto woli - po prostu placki bananowe, to rzecz, która prawdopodobnie ma magiczne zdolności. Nie do końca bowiem wiadomo, jak to się dzieje, że już sam zapach potrafi zaczarować domowników, a smak po prostu kręci w głowie. Te placuszki momentalnie poprawiają humor, są więc idealne na śniadanie, by z radością rozpocząć dzień, lecz także świetnie pocieszą po ciężkim dniu. Jeśli jednak wiesz, że czekają cię wymagające chwile w pracy lub szkole, zapakuj placuszki do lunch boxa - świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Jak zatem zrobić naleśniki bananowe? Nie używaj mleka, postaw na maślankę. To dzięki temu placuszki są tak pyszne i delikatne.
Zobacz wideo Zrobiłam pyszne muffinki jajeczne. To najlepsze śniadanie pod słońcem
Puszyste naleśniki bananowe - tak pyszne, że spadniesz z krzesła
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- dwa dojrzałe banany,
- 200 ml maślanki,
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
- 2 jajka,
- tłuszcz do smażenia.
Placki bananowe - sposób wykonania:
- Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj lub zmiksuj mikserem na niewielkich obrotach.
- Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
- Miskę z ciastem opcjonalnie odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
- Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
Po usmażeniu, naleśniki bananowe połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jak podawać puszyste naleśniki bananowe? Cóż, ilu ludzi, tyle pomysłów. Świetnie smakują z domową konfiturą lub marmoladą owocową, sprawdzi się także np. krem czekoladowy lub klasyczny cukier puder.