Eksperymentowanie i poznawanie nowych smaków jest intrygującym zajęciem. Aby zasmakować dań, które są Polakom nieznane, trzeba sięgnąć do kuchni z dalekich zakątków. Ten przepis właśnie taki jest. Połącz z sobą kilka składników i ciesz się meksykańskim smakiem.
Fot. Shutterstock, Bartosz Luczak
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Tortilla burger z sosem z serka śmietankowego barbecue z konopiami
Aby zasmakować dań z całego świata nie trzeba wcale wyjeżdżać i wybierać się na wyprawę. Oryginalne dania można przyrządzić samodzielnie w domu. Przykładem potrawy, którą warto zrobić jest enchilada. Ta meksykańska potrawa to nic innego jak placki tortilli wypełnione mięsnym farszem. Zapieczone z sosem pomidorowym i żółtym serem smakują obłędnie. Pamiętaj jednak, aby nie żałować przypraw. To właśnie one kluczowe są w tym daniu.
REKLAMA
Enchiladas w stylu meksykańskim - przepis
Składniki
pół kilo ulubionego mięsa mielonego,
6 placków tortilli,
puszka krojonych pomidorów,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
kostka sera żółtego,
szklanka kwaśnej śmietany 18%,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
łyżeczka suszonego oregano,
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
olej rzepakowy,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno pokrój. Na większej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa.
Połowę podsmażonych warzyw przenieś do miseczki. Na tą samą patelnię wrzuć mięso mielone i dokładnie je podsmaż. Pod koniec dopraw całość solą, pieprzem, a także słodką i ostrą papryką.
Do rondelka wrzuć podsmażone warzywa, wlej również pomidory z puszki. Składniki podgrzej na średnim ogniu i dopraw solą i pieprzem. Dosyp również oregano, słodką i ostrą paprykę w proszku. W ten sposób przygotujesz sos.
Na każdym placku tortilli rozsmaruj przygotowany sos pomidorowy i ułóż porcję mięsa z warzywami. Całość zawiń w rulon tak, aby farsz nie wypadł.
Tak przygotowane tortille ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalej wszystko pozostałym sosem pomidorowym. Danie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Po tym czasie obsyp całość startym na grubych oczkach żółtym serem. Ponownie wstaw do ciepłego piekarnika i zapiecz przez następne 5 minut.
Przygotowaną potrawę podawaj z kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.