Pewnie nie wszystkich dotyczy gorączka wielkanocnych przygotowań, zwłaszcza kiedy na święta jedziesz do rodziców, teściów lub babci. Jednak jeśli przygotowanie świąt spoczywa na twoich barkach, możesz się przerazić, szczególnie jeśli planujesz podać wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki zrobione samodzielnie. Spokojnie, przygotowanie potraw na Wielkanoc możesz zacząć już dziś, a my chętnie podpowiemy, co zrobić wcześniej, by na świeżo przygotować tylko jajka faszerowane i sałatki.
Zacznijmy od króla polskiej Wielkanocy, czyli żurku. Żurek jest potrawą łatwą, jednak nieco czasochłonną - dobrego żurku bowiem nie sposób zrobić w kwadrans. W wielu domach jest gotowany na bieżąco w Wielką Sobotę lub rano w Wielką Niedzielę, ale przecież żurek zawekowany smakuje równie dobrze. Ugotowany żurek wystarczy wlać do słoików i gotować we wrzątku przez ok. 20 minut. Przechowywany w lodówce na pewno się nie zepsuje.
Możesz także rozłożyć żurek na czynniki pierwsze i go zamrozić. Pamiętaj jednak, by mrozić zupę bez dodatku jajek, zakwasu i śmietany (niektórzy dodają ją do żurku). Jeśli zamrozisz sam wywar, w Wielkanoc pozostanie ci jedynie zagotować go, doprawić zakwasem i dołożyć jajka. Nic prostszego. Tak samo możesz zrobić z barszczem białym i zupą chrzanową, jeśli akurat te potrawy jadasz w Wielkanoc.
Jak Wielkanoc, to także mięsa wszelakie. Jeśli samodzielnie robisz wędzonki, swojszczyznę i pasztety, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je z wyprzedzeniem. Swojską kiełbasę, wędzony schab, kaszankę, domowy pasztet możesz z powodzeniem zamrozić. Tak samo możesz zamrozić mięsa pieczone, chociaż one akurat robią się dość szybko same, najpierw w marynacie, później w piekarniku. Białą kiełbasę także możesz zamrozić, pamiętaj jednak, by wcześniej ją sparzyć. Mrożone wyroby przechowuj w zamrażarce do 6 miesięcy.
Wielkanoc to czas najpyszniejszych ciast i nie może się odbyć bez babek i mazurków. Je także zrób wcześniej i po upieczeniu włóż do zamrażalnika. Zarówno babka, jak i mazurek po rozmrożeniu smakują jak prosto z piekarnika. Możesz zamrozić także serniki, brownie, szarlotkę. Uważaj jednak na ciasta z kremem i galaretką. Krem po rozmrożeniu czasami lubi popłynąć, podobnie jak galaretka. Skoro przy wypiekach już jesteśmy, warto wspomnieć o chlebie, szczególnie jeśli pieczesz chleb samodzielnie. Mrożony chleb smakuje jak świeżutki, jeśli podgrzejesz go w piekarniku w kąpieli wodnej.
O ile mięsa, wędliny, niektóre ciasta i zupy możesz spokojnie zamrozić, tak niestety nie w każdym przypadku mrożenie i wekowanie będzie dobrym pomysłem. Oczywiście na bieżąco należy robić wszystkie jajka, te w majonezie i faszerowane. Tak samo sałatki - najlepsze są robione na świeżo, chociaż niektóre składniki takie jak ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej lub podsmażonego kurczaka do sałatki gyros możesz zamrozić. Natomiast gotowych sałatek wymieszanych z majonezem lub innym sosem zdecydowanie nie polecamy wkładać do zamrażalnika.
Te rzeczy z pewnością doskonale wiedzą doświadczone gospodynie i doświadczeni gospodarze. Jednak jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w kuchni lub pierwszy raz organizujesz święta od A do Z, zapamiętaj te zasady. Dzięki temu będziesz cieszyć się tradycyjnymi smakołykami bez stresu i urabiania sobie rąk po łokcie.