Nie ma co się oszukiwać - królowa jest tylko jedna i żadne święta w typowym polskim domu nie mogą obejść się bez sałatki jarzynowej. Zbliża się Wielkanoc, więc to kolejna okazja, by to warzywne dzieło pojawiło się na stole, ale ja mam nieco inny sposób na wielkanocną jarzynową. Majonez mieszam z łyżką wyrazistego dodatku i dokładam składnik ze słoiczka. Nie chodzi o ogórki - one zawsze są w każdym przepisie.
Fot. Milanchikov / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową, to przepis jest absolutnie wyjątkowy, bo w każdym domu smakuje nieco inaczej. Niektórzy robią ją z jabłkiem, inni bez. Jedni stawiają na kukurydzę, inni wybierają groszek. Czasami jest z cebulą, czasami z porem i tak naprawdę nie istnieje jedyny prawdziwy przepis na sałatkę jarzynową. Ja także mam swój przepis, a najlepiej smakuje właśnie na Wielkanoc, dzięki typowo wielkanocnemu dodatkowi, który mieszam z majonezem. Chodzi oczywiście o chrzan, który świetnie przełamuje nieco mdły smak ugotowanych jarzyn. Dodaję jeszcze kilka marynowanych pieczarek dla smaku i przyjemniejszej konsystencji. Wszyscy się zajadają, a ja od lat pękam z dumy.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę leśna polana. Nie przejdziesz obojętnie
Na Wielkanoc tak robię sałatkę jarzynową. Przydadzą się chrzan i marynowane pieczarki
Składniki:
5 marchewek,
2 pietruszki,
3-4 ziemniaki,
pół selera,
5 jajek na twardo,
1 średni por (biała część),
pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych,
pół słoiczka marynowanych pieczarek,
puszka groszku konserwowego,
2 łyżki majonezu,
łyżka łagodnego chrzanu,
sól i pieprz do smaku,
szczypiorek do dekoracji.
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc - sposób wykonania:
Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je.
Kiedy warzywa stygną, posiekaj por, pokrój jajka i pieczarki w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je na sitko, by odsączyć nadmiar soku.
Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do miski z warzywami dodaj dwie łyżki ulubionego majonezu (możesz zrobić majonez samodzielnie) i łyżkę chrzanu. Możesz dołożyć także trochę musztardy. Wymieszaj całość i przełóż do salaterki. Przed podaniem udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleniną.