Przepis na makaron z kurczakiem i zielonymi warzywami. Tani i smaczny obiad, który zrobisz w pół godziny

Dania z makaronem to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację. Możliwości jego przygotowania jest wiele i można pokusić się o stwierdzenie, że każdy posiłek będzie smaczny niezależnie od dodatków. Przedstawiamy więc przepis na makaron z kurczakiem i dodatkiem warzyw, który zrobisz błyskawicznie.

Nie każdy ma codziennie czas, by ugotować dwudaniowy obiad. Dzisiejsza rzeczywistość nierzadko zmusza nas do sięgania po szybkie rozwiązania, a jednym z nich jest przepis na makaron z kurczakiem. Ten prosty i doskonały obiad wykonasz w mgnieniu oka. Prośby o dokładkę gwarantowane.

Składniki, dzięki którym przygotujesz wyśmienity obiad

  • 300 g filetu kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 cukinia,
  • garść liści szpinaku (lub ok. 60 g szpinaku mrożonego),
  • 140 g makaronu, 
  • 2 łyżki masła,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki passaty pomidorowej.

Ten wyśmienity przepis na makaron z kurczakiem zrobisz w pół godziny

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do pożądanej miękkości. Filet należy dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawić solą, pieprzem oraz papryką.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym Wybierz serwis

Fasolkę szparagową myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze części wedle uznania (wystarczy na pół, jeśli fasola nie jest zbyt długa). Należy ugotować ją w osolonym wrzątku. Cukinie obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. 

Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę oraz masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy przyprawionego kurczaka, a po kilku minutach dorzucamy cukinie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie smażymy na średnim ogniu. Gdy cukinia zmięknie, dodajemy ugotowaną fasolkę oraz szpinak. Po 3-5 minutach zawartość patelni zalewamy śmietanką i passatą. Gotujemy dwie minuty i łączymy z makaronem. Całość podgrzewamy kolejne dwie minuty. Najlepiej  podawać z liściem bazylii lub startym serem. Smacznego!

Więcej artykułów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.