Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były delikatniejsze? Jeden dodatek i babciny trik to gwarancja sukcesu

Placki ziemniaczane to chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata i jeśli istnieje chociaż jedna osoba, która nie lubi placków ziemniaczanych - chętnie ją poznam. Tak czy siak - idealne placki ziemniaczane są delikatne, lekko chrupiące, ale na pewno nie ociekają tłuszczem, nie są też zbite i ciężkie. Jak zatem osiągnąć plackową perfekcję? Łyżka octu i babcina metoda z "pieluchą" to gwarancja sukcesu, jakkolwiek dziwnie to nie brzmi.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o placki ziemniaczane, to chyba najlepsze robiły nasze babcie. Babcie nie pozwalały sobie na błędy, a ich placuszki zawsze wychodziły delikatne i apetyczne, a do tego lekkie, ponieważ doświadczone gospodynie doskonale wiedziały, co zrobić, by placki nie chłonęły tłuszczu, a z pomocą przychodził najzwyklejszy ocet. Jednak to nie wszystko. Masę ziemniaczaną należy porządnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Babcie radziły sobie z tym za pomocą np. tetrowej pieluchy. Na szczęście równie dobrze sprawdzi się gaza lub lniana ściereczka. 

Placki ziemniaczane - dwa sekrety, które zapewnią perfekcję

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • i mała cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu
  • opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także pomóc sobie maszynką do mielenia. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru płynu za pomocą gazy lub ściereczki. 
  2. Płyn po odciskaniu ziemniaków zlej do miski i odczekaj chwilę, by skrobia opadła na dno. Kiedy zauważysz już warstwę skrobi, ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków. 
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, wbij jajko oraz cebulę startą na najdrobniejszych oczkach. Dodaj także do smaku sól oraz pieprz, a także śmietanę, jeśli jej używasz. Na samym końcu dodaj łyżkę octu. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Musi być bardzo gorący, jednak moc palnika nie może być zbyt wysoka. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i smaż z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. 

Tak przygotowane placki ziemniaczane podawaj w swój ulubiony sposób - będą świetnie smakować z cukrem i śmietaną, z ketchupem lub gulaszem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.