-
Haps
-
Jak przygotować
- Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były delikatniejsze? Jeden dodatek i babciny trik to gwarancja sukcesu
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były delikatniejsze? Jeden dodatek i babciny trik to gwarancja sukcesu
Placki ziemniaczane to chyba jeden z najlepszych comfort foodów świata i jeśli istnieje chociaż jedna osoba, która nie lubi placków ziemniaczanych - chętnie ją poznam. Tak czy siak - idealne placki ziemniaczane są delikatne, lekko chrupiące, ale na pewno nie ociekają tłuszczem, nie są też zbite i ciężkie. Jak zatem osiągnąć plackową perfekcję? Łyżka octu i babcina metoda z "pieluchą" to gwarancja sukcesu, jakkolwiek dziwnie to nie brzmi.
Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o placki ziemniaczane, to chyba najlepsze robiły nasze babcie. Babcie nie pozwalały sobie na błędy, a ich placuszki zawsze wychodziły delikatne i apetyczne, a do tego lekkie, ponieważ doświadczone gospodynie doskonale wiedziały, co zrobić, by placki nie chłonęły tłuszczu, a z pomocą przychodził najzwyklejszy ocet. Jednak to nie wszystko. Masę ziemniaczaną należy porządnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Babcie radziły sobie z tym za pomocą np. tetrowej pieluchy. Na szczęście równie dobrze sprawdzi się gaza lub lniana ściereczka.
Placki ziemniaczane - dwa sekrety, które zapewnią perfekcję
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- i mała cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżka octu
- opcjonalnie: łyżka kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także pomóc sobie maszynką do mielenia. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru płynu za pomocą gazy lub ściereczki.
- Płyn po odciskaniu ziemniaków zlej do miski i odczekaj chwilę, by skrobia opadła na dno. Kiedy zauważysz już warstwę skrobi, ostrożnie wylej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, wbij jajko oraz cebulę startą na najdrobniejszych oczkach. Dodaj także do smaku sól oraz pieprz, a także śmietanę, jeśli jej używasz. Na samym końcu dodaj łyżkę octu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Musi być bardzo gorący, jednak moc palnika nie może być zbyt wysoka. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i smaż z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące.
Tak przygotowane placki ziemniaczane podawaj w swój ulubiony sposób - będą świetnie smakować z cukrem i śmietaną, z ketchupem lub gulaszem.