Zastosowanie tej metody przedłuży świeżość pączków. Dzięki niej będą miękkie jak prosto z piekarnika

Kupowanie większej ilości pączków to również ryzyko, że na drugi dzień nie będą już takie świeże. Jest jednak na to sposób, który sprawi, że przysmak będzie miękki jak obłoczek. Wystarczy, że wykonasz tę czynność.

Wszyscy, którzy uwielbiają pączki zawsze kupują lub robią ich więcej. Nic dziwnego, ponieważ ich smak może pochłonąć, a jeden przysmak to za mało. Jednak duża ich ilość to również ryzyko, że na drugi dzień świeże pączki zamienią się w twardy kamień. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzą się metody, które uratują przed ich zmarnowaniem. Co zrobić, aby były one świeże nawet kilka dni? Metoda, którą przedstawiamy jest banalnie prosta.

Sposób na utrzymanie miękkości pączków

Metod, które sprawdzają się w takich sytuacjach jest wiele. Jednak nie każda jest na tyle prosta, że możemy ją wykorzystać od razu. Trik, który przedstawiamy jest nie tylko łatwy do wykonania, a także potrzebne materiały masz już w domu. Czego potrzebujesz? Papierowej torby oraz jabłka. Po zakupie pączków lub ich wysmażeniu przełóż je od razu do torby. Następnie jabłko podziel na ćwiartki i umieść je wraz z nimi do woreczka. Takie zabezpieczenie sprawi, że będą one świeże i miękkie przez kilka kolejnych dni.

Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce

Inną metodą, która również się sprawdza jest wykorzystanie mikrofalówki lub piekarnika. Wystarczy, że na talerzu rozłożysz pączki, a następnie włożysz je do urządzenia i nastawisz do podgrzania. W przypadku mikrofalówki wystarczy zaledwie minuta, a w piekarniki około 10 minut. Temperatura nie powinna być też zbyt wysoka, aby nie wysuszyć przysmaku. Pamiętaj jednak, aby takie podgrzane pączki zjeść od razu, ponieważ mogą w szybkim czasie wrócić do poprzedniego twardego stanu.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.