Wszyscy, którzy uwielbiają pączki zawsze kupują lub robią ich więcej. Nic dziwnego, ponieważ ich smak może pochłonąć, a jeden przysmak to za mało. Jednak duża ich ilość to również ryzyko, że na drugi dzień świeże pączki zamienią się w twardy kamień. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzą się metody, które uratują przed ich zmarnowaniem. Co zrobić, aby były one świeże nawet kilka dni? Metoda, którą przedstawiamy jest banalnie prosta.
Metod, które sprawdzają się w takich sytuacjach jest wiele. Jednak nie każda jest na tyle prosta, że możemy ją wykorzystać od razu. Trik, który przedstawiamy jest nie tylko łatwy do wykonania, a także potrzebne materiały masz już w domu. Czego potrzebujesz? Papierowej torby oraz jabłka. Po zakupie pączków lub ich wysmażeniu przełóż je od razu do torby. Następnie jabłko podziel na ćwiartki i umieść je wraz z nimi do woreczka. Takie zabezpieczenie sprawi, że będą one świeże i miękkie przez kilka kolejnych dni.
OFERTY AVANTI24.PL: Modne spódnice na 2023: rządzi skóra i plisy! Wybieramy fasony sprzyjające sylwetce
Inną metodą, która również się sprawdza jest wykorzystanie mikrofalówki lub piekarnika. Wystarczy, że na talerzu rozłożysz pączki, a następnie włożysz je do urządzenia i nastawisz do podgrzania. W przypadku mikrofalówki wystarczy zaledwie minuta, a w piekarniki około 10 minut. Temperatura nie powinna być też zbyt wysoka, aby nie wysuszyć przysmaku. Pamiętaj jednak, aby takie podgrzane pączki zjeść od razu, ponieważ mogą w szybkim czasie wrócić do poprzedniego twardego stanu.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl