Pierogi z mięsem z rosołu. W ten sposób wykorzystasz wszystkie składniki - esencja smaków gwarantowana

Domowy rosół to rarytas, który gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu, warto jednak wiedzieć, że składniki, z których powstaje, mogą przydać się do innych dań. Mowa tu o pierogach z mięsem z tradycyjnej zupy. Odpowiednio doprawiony farsz zamknięty w delikatnym cieście to klasyka, z którą trudno konkurować.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady to esencja smaków, aromatów i swojskich składników. Jednym z tradycyjnych dań są oczywiście pierogi. Flagowy, polski produkt lubuje się w najrozmaitszych farszach, jednak ten z mięsem z rosołu to prawdziwy rarytas. 

Pierogi z mięsem z rosołu - esencja smaków w duchu zero waste

Jednym z najpopularniejszych dań, które często goszczą w domowym menu, są oczywiście pierogi. Małe, urocze porcje ciasta z hojnie nałożonym farszem to esencja smaków - świetnie sprawdzi się wersja na słodko np. z truskawkami, serem czy jagodami, jak i na słono np. ruskie, z kapustą i grzybami czy szpinakiem. Ciężko jednak konkurować z tradycyjną recepturą, która opiera się na mięsie z rosołu. 

Kluczem w przygotowaniu pierogów jest oczywiście ciasto, które powinno być sprężyste, elastyczne i cienkie. Warto jednak podkreślić rolę soczystego farszu z mięsa po rosole - nadaje całości smak i charakter. Wystarczy np. kawałki kurczaka połączyć z podsmażoną cebulką, przyprawami i zieleniną i gotowe!

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Przepis na pierogi z mięsem z rosołu

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • pół łyżeczki soli.

Farsz na pierogi z mięsem

  • 800 g mięsa wołowego lub drobiowego z bulionu,
  • 2 cebule,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • natka pietruszki, 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od porcjowania mięsa i oddzielenia go od kości. Następnie mielimy je w maszynce i przekładamy do dużej miski. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę - przekładamy do mięsa, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy. 
  2. Wskazówka - do mięsnego farszu można dodać także warzywa z rosołu - wówczas całość będzie wilgotna i zacznie bardziej aromatyczna. 
  3. Przygotowujemy ciasto na pierogi - do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej roślinny. Na koniec stopniowo dolewamy wodę, powoli zagniatać. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. 
  4. Uformowaną kulę przekładamy na stolnicę lub blat, dzielmy na trzy części, a każdą z nich rozwałkowujemy na cienki płat. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi, które następnie hojnie wypełniamy farszem. 
  5. Lepimy pierogi - warto udekorować brzegi jednym z estetycznych wzorków np. falbanką. 
  6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Podajemy ze skwarkami lub zeszkloną cebulką i masłem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.