Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków

Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania? Warto poznać złotą zasadę dotyczącą proporcji mąki do ziemniaków - wówczas szare kluski będą smakowały jak u babci, a może nawet lepiej.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szare kluski są znane i lubiane od bardzo wielu lat, a ich szczególną pozycję ukształtowały lata PRL, gdzie z braku różnorodności produktów, gospodynie wracały do starych przepisów inspirowanych kuchnią chłopską, która zawsze była dostępna i przystępna. Szare kluski to nic innego jak starte ziemniaki wymieszane z mąką, jajkiem i przyprawami, nabierane łyżką i wrzucane na wrzątek - stąd ich nieregularny kształt. Przepis jest bardzo prosty,  ale jeśli źle odmierzysz proporcje, twoje kluchy najpewniej rozpadną się podczas gotowania. Jak temu zapobiec? Zapamiętaj złotą zasadę szarych kluchów - na 1 kg ziemniaków przypada 1 szklanka mąki.

Szare kluski - przepis na szybki i tani obiad

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej wybrać odmianę mączystą)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do podania: wędzony boczek podsmażony z cebulką, kwaśna śmietana

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki, tak jak ścierasz na placki ziemniaczane. 
  2. Za pomocą lnianej ściereczki odciśnij starte ziemniaki z nadmiaru płynu, jednak nie za mocno - wciąż powinny być wilgotne. Płyn z odciskania odstaw i poczekaj, aż na dno opadnie skrobia. Następnie ostrożnie odlej wodę, a skrobię dodaj do ziemniaków. 
  3. Do startych ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masz wrażenie, że masa ziemniaczana jest zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Masa ziemniaczana na szare kluchy powinna przypominać gęstą kaszkę, ale po nabraniu na łyżkę nie powinna z niej łatwo spadać. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Za pomocą natłuszczonej łyżki nabieraj porcję ciasta na kluski i zanurzaj ją w wodzie, by kluseczki swobodnie opadły. 
  5. Kluski szare gotuj partiami przez ok. 4-5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone skwarkami z boczku. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.