• Link został skopiowany

Domowe lembasy upieczesz w 12 minut. Zjesz jednego i poczujesz się jak elf z "Władcy Pierścieni"

Jesteś fanem "Władcy Pierścieni"? Lepszego przepisu nie znajdziesz. Chlebek lembas to kultowa przekąska, którą zajadały się podróżujące elfy. Poświęć chwilę, a poczujesz się jak bohater serii książek.
Domowe lembasy upieczesz w 12 minut. Zjesz jednego i poczujesz się jak elf z 'Władcy Pierścieni'
Domowe lembasy upieczesz w 12 minut. Zjesz jednego i poczujesz się jak elf z 'Władcy Pierścieni', istock/@zevei-wenhui

Lembasy to pszenne pieczywo znane z "Władcy Pierścieni" J.R.R. Tolkiena. Wypiekały je elfy z Lothlórien w formie cienkich placków owiniętych w liście mallornu. W świecie Tolkiena były idealną przekąską na podróż, dlatego inaczej nazywano je chlebem wędrownika. Miały magiczne właściwości, ponieważ wystarczyła mała ilość, by zaspokoić głód na bardzo długo. Jak zrobić lembasy?

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Z czym jeść lembasy? Możliwości jest wiele 

Chlebki lembasy idealnie pasują jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Można je podawać z pastą jajeczną, rybną lub guacamole, a także na słodko np. z czekoladowym kremem lub dżemem. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek np. do zupy cebulowej, kapuśniaku lub zupy krem.

Jak zrobić elficki chleb? Pyszna przekąska, którą pokochają nie tylko fani "Władcy Pierścieni"

Do masy możesz dorzucić ulubione dodatki, które wzbogacą i podkręcą smak. Mogą to być kruszone orzechy, rodzynki lub jagody. Do przygotowania podstawowego ciasta na lembasy potrzebujesz:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki cukru,
  • trzy łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • jajko,
  • łyżkę oleju,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • odrobinę soli i cynamonu.
Lembasy
LembasyLembasy, istock/@bhofack2

Przygotowanie chlebków jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Z przepisem z pewnością poradzi sobie nawet początkujący kucharz. 

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon wymieszaj w misce.
  2. Dodaj olej, jajko, miód, mleko i ponownie wymieszaj, a potem wyrób ciasto ręką.
  3. Kiedy będzie miało jednolitą konsystencję, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj. Placek powinien mieć pół centymetra grubości. Pokrój go na kwadraty lub wytnij kółka w zależności od tego, jaką formę chlebka preferujesz, a potem natnij po przekątnej każdy kawałek.
  4. Rozłóż na blasze do pieczenia i wrzuć do pieca na 12 do 18 minut na 180 stopni.

Jesteś fanką/fanem "Władcy Pierścieni"? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: