Lembasy to pszenne pieczywo znane z "Władcy Pierścieni" J.R.R. Tolkiena. Wypiekały je elfy z Lothlórien w formie cienkich placków owiniętych w liście mallornu. W świecie Tolkiena były idealną przekąską na podróż, dlatego inaczej nazywano je chlebem wędrownika. Miały magiczne właściwości, ponieważ wystarczyła mała ilość, by zaspokoić głód na bardzo długo. Jak zrobić lembasy?
Chlebki lembasy idealnie pasują jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Można je podawać z pastą jajeczną, rybną lub guacamole, a także na słodko np. z czekoladowym kremem lub dżemem. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek np. do zupy cebulowej, kapuśniaku lub zupy krem.
Do masy możesz dorzucić ulubione dodatki, które wzbogacą i podkręcą smak. Mogą to być kruszone orzechy, rodzynki lub jagody. Do przygotowania podstawowego ciasta na lembasy potrzebujesz:
Przygotowanie chlebków jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Z przepisem z pewnością poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Jesteś fanką/fanem "Władcy Pierścieni"? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.