kapuśniak
-
Zjesz dwa talerze i wrócisz po dokładkę. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer. Na drugi dzień smakuje lepiej
Jesienne i zimowe chłody to idealna pora na powrót do korzeni polskiej kuchni. Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty jest doskonałym przykładem klasycznego dania, które może dostać nowe życie. Prosty w przygotowaniu, pełen aromatycznych dodatkó...
-
Nie ma lepszej zupy na jesień. Rozgrzewa, syci i smakuje jak u babci. Spróbuj raz, a przepadniesz
Szukasz pomysłu na zupę idealną na jesienne chłody? Kapuśniak ze słodkiej kapusty będzie idealnym rozwiązaniem. Jest przepyszny, rozgrzewa i syci. Do tego naprawdę łatwo i szybko się go przyrządza. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
-
Taki kapuśniak robią gaździny z Podhala. Jedna rzecz jest niedozwolona
Jesień to czas pysznych i rozgrzewających zup, i nie ma się co kłócić, która z nich jest najlepsza, bo kiedy pojedziesz w góry, wszyscy będą jednego zdania. Mocny, rozgrzewający kapuśniak to najlepsza zupa na chłodne dni, ale bardzo łatwo odebrać...
-
Moja prababcia do tej zupy wrzucała tę mieszankę mięs. Inna nie wchodziła w grę
Jesienią odkopujemy przepisy, które sprawiają, że nasze obiady są gorące i sycące. Ja co roku przypominam sobie o zupie, którą robiła mi prababcia. Zawsze dodawała do niej tę mieszankę mięs, by smak był głęboki i wyrazisty. Do dziś pamiętam, jak...
-
To najlepsza zupa na jesień. Weź kapustę i trzy mięsa, a bez dokładki się nie obejdzie
Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest kwaśna, esencjonalna i potrafi rozgrzać i ciało, i duszę, kiedy za oknem plucha. Dzisiejszy przepis na kapuśniak jest wyjątkowy. Będzie to twoja ulubiona potrawa z kiszoną kapustą, a to dzięki...
-
Jeśli kapuśniak to tylko z tym mięsem. Moja cała rodzina robi go tak od lat
Aromatyczna, sycąca i pełna smaku - taka jest właśnie ta potrawa. Ten tradycyjny przysmak, przygotowany z kiszonej kapusty i odpowiednio dobranego mięsa, potrafi rozgrzać ciało i duszę nawet w najchłodniejsze dni. Użyj tego mięsa, a na pewno wyjdzie.
-
Zbierałam ją na polu, a babcia robiła to danie. Sezon już się rozpoczął, więc biegnij po nią na targ
Wiosna to wyjątkowy czas. Cieszymy się pierwszym słońcem, a także owocami i warzywami, które daje nam natura. Aż żal nie wykorzystać smaków, które właśnie nam daje, dlatego podsuwamy przepis, który jest idealny o tej porze roku. Recepturę dostałam...
-
Włożył do garnka, wymieszał i zrobił zupę, której nie odmówiłaby babcia. Strzelczyk znów zaskoczył
Tomasz Strzelczyk potrafi zaskoczyć nawet wtedy, gdy pokazuje przepis na najbardziej klasyczne danie. Tym razem również nie obyło się od niecodziennych produktów, które wsypuje do jednej z bardziej klasycznych potraw. To, czym ją wykańcza, jest...
-
Kapuśniak z młodej kapusty będzie jeszcze smaczniejszy. Wykorzystaj trik naszych babć - chodzi o dwa dodatki
Kapuśniak z młodej kapusty to bez wątpienia jedna z najlepszych wiosennych zup i w sezonie gotujemy go na okrągło. Jednak przepis na kapuśniak z młodej kapusty może być jeszcze lepszy, a to za sprawą starej rady - młode lubi tłuste. Mówiła tak moj...
-
Kapusta jest dobra na wszystko! Wiosną zaskocz tym lekkim przepisem z kapuchą w roli głównej
Kapustę jadali już pierwsi Piastowie, a królowa Bona rozpowszechniła ją w całym kraju. Jej zbawienny wpływ na zdrowie opisywano nawet w starożytności. Dziś wiemy, że jest to prawdziwa bomba witamin, a po zimie idealnie wprowadzić ją do obiadowego...
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- Domowe praliny w 10 minut. Szybka i zdrowa alternatywa dla sklepowych
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Lubisz śniadania na słodko? Zrób w mig placuszki lepsze od racuchów
- Jak się robi arancini? Sycylijski przysmak rozpieszcza podniebienia
- Im wcześniej, tym lepiej? Termin wysiewu pomidorów kluczem do sukcesu
- Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Mały błąd i stanie się niejadalne
- To danie to duma kuchni polskiej. Włoski kucharz mówi, co by zmienił
- Zupa, która była podstawą diety Kaszubów. Po latach wciąż zachwyca
-
Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne schowaj na dnie szuflady
Kapuśniak to, moim zdaniem, jedna z najlepszych zup, jakie widział świat. Uwielbiam jego klasyczną wersję z kiszoną kapustą, ale przyznaję, że inna bije ją na głowę. To przepis na kapuśniak, w którym główną rolę gra młoda kapusta. Przepis jest tak...
-
Kapuśniak jak u babci. Była biedna, ale nie żałowała mięsa - stawiała na te rodzaje
Kooochamy kapuśniak. Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która nie przepada za tą zupą? Wątpię. Klasyczny kapuśniak robi się łatwo i nasi rodzice, dziadkowie doskonale to wiedzą. Moja babcia groszem nie grzeszyła, ale na jedzeniu nie oszczędzała...
-
Ciocia powtarzała, że najlepszy kapuśniak jest tylko z tego mięsa. Robię jej przepis i zawsze wychodzi
Niektóre dania są tak bardzo znane, że gdy tylko wypowiemy ich nazwę, w ustach czujemy ich smak. Tak właśnie jest z kapuśniakiem. Jego charakterystyczny posmak trudno zapomnieć, a w okresie jesienno-zimowym gości na naszych stołach bardzo często....
-
Dodałam do kapuśniaku ten składnik i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zjadłam 4 miski na raz
Kapuśniak to zupa, która ma szczególne miejsce nie tylko w domowych książkach kucharskich, a także w sercach. Jest to bomba witaminowa, a jej smak jest tak wyjątkowy, że w żadnej zupie nie ma podobnego. Dodaj do niego ten składnik, a będzie jeszcz...
-
To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.
-
Kapuśniak - przepis na klasyczną zupę z kiszonej kapusty. Na tym mięsie wychodzi aromatyczna i wyrazista
Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Danie tradycyjnie przygotowuje się z poszatkowanej kapusty. Najwięcej zwolenników ma kapuśniak z kapusty kiszonej, przygotowywany na żeberkach wieprzowych. Poniżej przedstawiamy klasyczną...
-
Podwójny kapuśniak, który rządzi kuchnią jesienią. Babcia zawsze stawiała na trzy mięsa
Kapuśniak każdy zna. Kwaśnicę także każdy zna. A gdyby tak połączyć te dwie zupy? Podwójny kapuśniak to wymarzona zupa na chłodniejsze dni, moja babcia świętej pamięci gotowała ją zawsze, kiedy liście opadały z drzew, ale uważała na mięso - trzy...
-
Okrasa używa tego mięsa do zrobienia kapuśniaku. Jest milion razy lepszy niż z tradycyjnego przepisu
Kapuśniak można kochać, albo nienawidzić. Jego charakterystyczny, lekko kwaśny smak znajduje swoich amatorów, a w wielu domach przyrządza się go bardzo często. Karol Okrasa pokazał, jak zrobić jeszcze lepszą wersję tego dania. Dodał do niego to...
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Ciocia Halina strzegła go jak skarbu, dziś wiem dlaczego
Kuchnia polska bogata jest w różnego rodzaju zupy, które od lat odtwarzane są w każdym domu. W moim rodzinnym zawsze królował wywar na żeberkach, który wzbogacony był różnymi składnikami. Jednak przepis na niego był pilnie strzeżony i tylko...
-
Podkręć smak kapuśniaku tym warzywnym dodatkiem, a o klasycznej wersji zapomnisz na zawsze. Wystarczy jedna puszka
Kapuśniak to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest banalna w przygotowaniu, jednak nie każdy za nią przepada. Powodem jest często zbyt kwaśny smak. Na całe szczęście można go zrównoważyć dodając to warzywo. Jego słodycz...
-
Przepyszna zupa, którą można jeść bez ograniczeń i nie tyć! Na pewno nie pójdzie w boczki
Zupa w dietetycznym wydaniu? Proszę bardzo! Kapuśniak zazwyczaj kojarzy nam się z ciężkostrawnym daniem, jednak można przyrządzić go w nieco inny sposób. Sprawdź lekkostrawne przepisy na odchudzającą zupę.
-
Sztandarowa zupa kuchni polskiej jest lekka i smaczna. Wesprze jelita i pomoże w schudnięciu
Kapuśniak to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Tradycyjna zupa kuchni polskiej ma swoich zwolenników i przeciwników. Choć walory smakowe nie każdemu przypadają do gustu, to trzeba przyznać, że danie to jest niezwykle sycące i pożywne....
-
Przepis na ten kapuśniak jest w mojej rodzinie od 60 lat. Sekretem jest użycie sezonowego warzywa
Kapuśniak to danie, które znane jest od lat w kuchni polskiej. Nie robi się go zbyt często, ale jeśli już pojawia się na stole, to znika w kilka chwil. W mojej rodzinie krąży jeden znany przepis. Od lat jego receptura jest niezmienna i każdy się n...
-
Najlepsza letnia zupa na świecie. Spiesz się z gotowaniem, bo jesień zbliża się szybciej, niż myślisz
Latem raczej stronimy od zup. A jeśli już je przygotowujemy, to są to raczej zupy, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak ta letnia zupa bije na głowę wszystkie inne. Jak ją przygotować? Odpowiadamy.
-
Dania z kiszoną kapustą - kotlety z kapusty, bigos lub śląski obiad. Ty wybierasz
Dania z kiszoną kapustą cieszą się dużym zainteresowaniem w Polsce. Nic w tym dziwnego. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kiszona kapusta jest wpisana w naszą kulinarną tradycję. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania z kiszonej...
-
Strzelczyk zdeklasował przepis babci. Ta zupa to coś lepszego. To, co do niej dodał może poruszyć każdego
Tomasz Strzelczyk coraz częściej zdradza przepisy, które zachwycają cały internet. Dziś przyszedł czas na odtworzenie klasycznej potrawy, którą znamy z dzieciństwa. Ta zupa zawsze wywoływała uśmiech na twarzy, a dzięki niej brzuch był pełen przez...
-
Kapuśniak, czyli przepis na lekki, letni obiad z młodych warzyw. Wystarczy pokroić i gotować 20 minut
Sezonowe warzywa to nie tylko niezastąpione źródło witamin, ale także obłędny smak, którym należy się najdłużej delektować. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty to z kolei hit tego lata. Danie kusi zapachem, kolorami i wyjątkowym smakiem. Wystarc...
-
To zapomniana zupa, o której przypomniał Okrasa. Wymieszał składniki i zrobił danie lepsze od pomidorowej
Zupy świetnie sprawdzają się jako dania obiadowe. Dzięki bogatej ilości składników nie trzeba nawet przygotowywać drugiego dania. Przykładem sycącej i pełnej smaku potrawy jest ta zupa z przepisu Karola Okrasy. Kucharz nie żałował produktów, a...
-
Babcie robiły ją, gdy na polu pojawiało się to warzywo. Sezon już się rozpoczął, więc lepiej biegnij na targ
Gdy wiosna puka do drzwi, a za oknem jest coraz to więcej słońca i zieleni na grządkach też robi się kolorowo. Wiosenne, sezonowe warzywa można już znaleźć na sklepowych półkach, a targi się od nich uginają. Ten przepis trzeba zrobić choć raz w ty...
-
Kapuśniak z żeberkami - treściwy obiad w swojskim stylu. Smak gwarantuje domowa kiszona i rosół
Przepis na kapuśniak to klasyka polskiej kuchni. Sycąca i rozgrzewająca zupa smakuje obłędnie przygotowana na żeberkach i domowej kapuście kiszonej. W składnie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw, które nadadzą...
-
Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt...
-
Zarzutka - przepis na wymarzoną zupę. Trik babci Zosi z kapustą dodaje niesamowitego smaku. Przyda się patelnia
Niektórzy na tę zupę mówią kapuśniak, inni - zarzucajka. Dla mnie i mojej rodziny to zarzutka, a najlepsza wychodziła babci. Zarzutka to prosty przepis na zupę z kiszoną kapustą, ale pewien trik dodawał jej niesamowitego smaku. Zanim babcia...
-
Przepis na klasyczny kapuśniak. Iście zimowe danie, które rozgrzewa do czerwoności. Smakuje obłędnie
Przepis na klasyczny kapuśniak powinien znać każdy z nas. To tradycyjna polska zupa, która potrafi rozgrzać do czerwoności, więc warto gotować ją szczególnie zimą. Jeśli nie będziemy ograniczać się z dodawaniem przypraw, zaskoczy nas intensywnym...
-
Kapuśniak - przepis na treściwe, zimowe danie rodem z domowej kuchni. Smak gwarantuje mięsna wkładka
Domowa, tradycyjna kuchnia to skarb, który trzeba pielęgnować, dlatego warto co jakiś czas wrócić do babcinych przepisów, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Kapuśniak to idealne danie gdy za oknem króluje mroźna aura. Kluczem do sukcesu...
-
Kapuśniak. Przepis na tradycyjną zupę, która doda energii zimą. Mięsna wkładka podkreśli jej smak
Podajemy przepis na kapuśniak. Ta klasyczna polska zupa z kapusty kiszonej doda energii zimą i rozgrzeje w chłodne dni. Zrobiona na żeberkach wieprzowych będzie miała fenomenalny smak. Jej przygotowanie zajmie około dwóch godzin.
-
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty nie ma sobie równych. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjne polskie danie, które nie ma sobie równych w zimne, deszczowe dni. Zupa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również sycąca i zachwyca smakiem. Żeby ją przygotować, najlepiej trzymać się receptury z babcinego...
-
Tego smaku nie da się podrobić. Tradycyjny kapuśniak z leśnym wykończeniem smakuje obłędnie
Kapuśniak to zupa, która ma szczególne miejsce nie tylko w domowych książkach kucharskich, a także w sercach. Jest to bomba witaminowa, a smak tak wyjątkowy, że w żadnej zupie nie ma podobnego. Wywar z tego mięsa i ten leśny dodatek robią robotę.
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną i sycącą zupę. Kluczowy jest wywar na wędzonych żeberkach i boczku
Wśród domowych obiadów kapuśniak zasługuje na wyjątkowe miejsce. Rozgrzewająca, sycąca i pełna witamin zupa to must have na chłodne, zimowe dni. Do przygotowania tradycyjnej wersji niezbędne okażą się wędzone żeberka, boczek i domowa kapusta kiszona.
-
Kapuśniaczki wigilijne - świąteczny rarytas z aromatycznym nadzieniem. Kluczowe jest drożdżowe ciasto
Jednym ze smaczniejszych rarytasów są kapuśniaczki wigilijne. Tradycyjna przekąska bazuje na puszystym i miękkim cieście drożdżowym, którego wnętrze hojnie wypełnia aromatyczny farsz. Kluczem do sukcesu są idealne proporcje, dodatek odpowiednich...
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę. Prawdziwy smak uzyskasz, gotując ją na tym mięsie
Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup polskiej tradycji kulinarnej. Smakuje najlepiej ugotowana na żeberkach wieprzowych. Jak ją przyrządzić, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealna.