Podwójny kapuśniak, który rządzi kuchnią jesienią. Babcia zawsze stawiała na trzy mięsa

Kapuśniak każdy zna. Kwaśnicę także każdy zna. A gdyby tak połączyć te dwie zupy? Podwójny kapuśniak to wymarzona zupa na chłodniejsze dni, moja babcia świętej pamięci gotowała ją zawsze, kiedy liście opadały z drzew, ale uważała na mięso - trzy rodzaje to klucz.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Podwójny kapuśniak to połączenie dwóch zup - słodkiego kapuśniaku i kwaśnicy. Przepis na tę zupę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, i kiedy tylko sobie przypominam o tej zupie, widzę moją babcię topiącą boczek na patelni. Bo boczek jest istotny w tej zupie. Oprócz niego ważne są także żeberka wieprzowe oraz żeberka wędzone - te trzy mięsa zagwarantują niesamowity smak, a zupa rozgrzeje cię lepiej niż termofor. 

Zobacz wideo

Podwójny kapuśniak babci Stefci

Składniki

  • ok. 700 g wędzonych żeberek
  • 700 g żeberek surowych
  • 300 g boczku
  • 1 duża cebula
  • pęczek włoszczyzny
  • pół dużej główki białej kapusty
  • 500 g kiszonek kapusty (lub więcej, jeśli wolicie kwaśne zupy)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • kilka ziemniaków 
  • 3-4 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Wędzone i surowe żeberka podziel na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Na wolnym ogniu zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz włoszczyznę. Gotuj na wolnym ogniu. 
  2. Kiszoną kapustę lekko odciśnij z soku (sok zachowaj) i poszatkuj na desce. Boczek pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulą i smaż do zeszklenia. 
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną kapustę i smaż całość przez ok. 10 minut. 
  4. Kiedy kapusta się podsmaża, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną białą kapustę. Wywar posól delikatnie i dodaj pieprz. 
  5. Kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie, dodaj zawartość patelni. Gotuj dalej, aż kapusta kiszona będzie miękka (biała szybko mięknie). Pod koniec gotowania dopraw do smaku sokiem z kiszonej kapusty. 

Jeśli chcesz, zamiast boczku możesz użyć wędzonej lub podsuszonej kiełbasy. Wówczas jednak nie wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu - warto użyć odrobiny smalcu. Taka zupa to najlepszy obiad po ciężkim dniu w pracy.

Więcej o: