Podwójny kapuśniak, który rządzi kuchnią jesienią. Babcia zawsze stawiała na trzy mięsa

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Kapuśniak każdy zna. Kwaśnicę także każdy zna. A gdyby tak połączyć te dwie zupy? Podwójny kapuśniak to wymarzona zupa na chłodniejsze dni, moja babcia świętej pamięci gotowała ją zawsze, kiedy liście opadały z drzew, ale uważała na mięso - trzy rodzaje to klucz.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Podwójny kapuśniak to połączenie dwóch zup - słodkiego kapuśniaku i kwaśnicy. Przepis na tę zupę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, i kiedy tylko sobie przypominam o tej zupie, widzę moją babcię topiącą boczek na patelni. Bo boczek jest istotny w tej zupie. Oprócz niego ważne są także żeberka wieprzowe oraz żeberka wędzone - te trzy mięsa zagwarantują niesamowity smak, a zupa rozgrzeje cię lepiej niż termofor. 

Zobacz wideo

Podwójny kapuśniak babci Stefci

Składniki

  • ok. 700 g wędzonych żeberek
  • 700 g żeberek surowych
  • 300 g boczku
  • 1 duża cebula
  • pęczek włoszczyzny
  • pół dużej główki białej kapusty
  • 500 g kiszonek kapusty (lub więcej, jeśli wolicie kwaśne zupy)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • kilka ziemniaków 
  • 3-4 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Wędzone i surowe żeberka podziel na mniejsze kawałki i zalej zimną wodą. Na wolnym ogniu zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz włoszczyznę. Gotuj na wolnym ogniu. 
  2. Kiszoną kapustę lekko odciśnij z soku (sok zachowaj) i poszatkuj na desce. Boczek pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulą i smaż do zeszklenia. 
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną kapustę i smaż całość przez ok. 10 minut. 
  4. Kiedy kapusta się podsmaża, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną białą kapustę. Wywar posól delikatnie i dodaj pieprz. 
  5. Kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie, dodaj zawartość patelni. Gotuj dalej, aż kapusta kiszona będzie miękka (biała szybko mięknie). Pod koniec gotowania dopraw do smaku sokiem z kiszonej kapusty. 

Jeśli chcesz, zamiast boczku możesz użyć wędzonej lub podsuszonej kiełbasy. Wówczas jednak nie wytopi się dostatecznie dużo tłuszczu - warto użyć odrobiny smalcu. Taka zupa to najlepszy obiad po ciężkim dniu w pracy.

Więcej o:

Komentarze (0)

Podwójny kapuśniak, który rządzi kuchnią jesienią. Babcia zawsze stawiała na trzy mięsa

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).