Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gofry kochamy wszyscy. Kojarzą nam się z beztroską, wakacjami i wycieczkami. To swojego rodzaju comfort food, ale umówmy się - kto z nas nie lubi czasem pokombinować ze smakami? Dziś mamy dla was przepis na gofry z dynią, które są niesamowite - delikatne i chrupiące jednocześnie. Dodaj do tego ulubiony dżem lub bitą śmietanę - zapiejesz z zachwytu.
Gofry dyniowe - takich jeszcze nie było
Składniki:
- ok. 150 g purée z dyni (możesz użyć purée z pieczonej dyni)
- 250 g mąki pszennej niskiego typu przemiału
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- cynamon
- ok. pół kostki masła - nalezy je roztopić
- łyżeczka proszku do pieczenia
Gofry dyniowe - sposób wykonania:
- Na samym początku oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami dodaj dynię, wodę i mleko. Całość zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj przesiana mąkę.
- Dodaj proszek do pieczenia, sól, cynamon i całość zmiksuj. Pod koniec miksowania wlej roztopione masło i dodaj pianę z białek. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
- Gofrownicę rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na złoty kolor. W zależności od mocy gofrownicy może to być 3 lub nawet 5 minut.
Takie gofry zaskoczą smakiem i swoją puszystością. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską, nie czekaj, tylko wyjmuj już gofrownicę z szafki.