Jak zrobić gofry, żeby wszystkim kapcie spadły? Weź warzywo, które jeszcze jest w sklepach

Gofry to klasyka śniadań i słodkich podwieczorków, ale zwyczajne mogą się niektórym przejeść. Dziś jednak podamy wam przepis na gofry, które są po prostu niezwykłe. Nie tylko ze względu na swój smak - dodamy do nich uwielbiane warzywo.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gofry kochamy wszyscy. Kojarzą nam się z beztroską, wakacjami i wycieczkami. To swojego rodzaju comfort food, ale umówmy się - kto z nas nie lubi czasem pokombinować ze smakami? Dziś mamy dla was przepis na gofry z dynią, które są niesamowite - delikatne i chrupiące jednocześnie. Dodaj do tego ulubiony dżem lub bitą śmietanę - zapiejesz z zachwytu. 

Zobacz wideo

Gofry dyniowe - takich jeszcze nie było

Składniki:

  • ok. 150 g purée z dyni (możesz użyć purée z pieczonej dyni)
  • 250 g mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • cynamon
  • ok. pół kostki masła - nalezy je roztopić
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry dyniowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. 
  2. Do miski z żółtkami dodaj dynię, wodę i mleko. Całość zmiksuj. Następnie stopniowo dodawaj przesiana mąkę. 
  3. Dodaj proszek do pieczenia, sól, cynamon i całość zmiksuj. Pod koniec miksowania wlej roztopione masło i dodaj pianę z białek. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. 
  4. Gofrownicę rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na złoty kolor. W zależności od mocy gofrownicy może to być 3 lub nawet 5 minut.

Takie gofry zaskoczą smakiem i swoją puszystością. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską, nie czekaj, tylko wyjmuj już gofrownicę z szafki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.