Mięsne kotleciki z warzywami - obiad w duchu zero waste. Wyczyścisz lodówkę i najesz się do syta

Szarpane kotlety z mięsem i warzywami to totalny hit. I nie chodzi wyłącznie o to, że smakują obłędnie. One pozwalają też wyczyścić lodówkę z warzyw, które w niej zalegają od dłuższego czasu. Jest więc to świetny obiad w duchu zero waste.

Takie kotlety najlepiej jest przygotować, kiedy widzimy, że warzywa w lodówce nie mogą już leżeć w niej zbyt długo. Można powiedzieć, że to obiad przygotowany częściowo z resztek. Ale niezależnie od tego, czy użyjemy dopiero co kupionych składników, czy te, które już mamy, to i tak będą smakować świetnie.  

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety z piersi z warzywami - przepis. Smakują obłędnie, więc musisz je zrobić jak najszybciej 

Kotleciki z piersi kurczaka z warzywami to doskonałe danie dla całej rodziny. Tym obiadem będą zajadać się wszyscy bez wyjątku. Kotlety są soczyste i pyszne, więc znikną w mgnieniu oka. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 600 g filetów z piersi kurczaka, 
  • 100 g pieczarek, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku
  • por, 
  • pół marchewki
  • mała puszka kukurydzy konserwowej, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia. 

Jak zrobić obłędnie pyszne kotleciki z warzywami? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę i dopraw wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę do lodówki. 
  2. Warzywa obierz, jeśli jest taka potrzeba i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na tarce, a pora przekrój wzdłuż i pokrój. Odcedź kukurydzę konserwową. Dodaj warzywa do mięsa.  
  3. Do miski z mięsem i warzywami dodaj mąkę pszenną, jajko i majonez. Dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj więcej mąki. 
  4. Formuj małe kotleciki, a następnie obtocz je w bułce tartej. 
  5. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Najlepiej smakują z ryżem, ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.