Takie kotlety najlepiej jest przygotować, kiedy widzimy, że warzywa w lodówce nie mogą już leżeć w niej zbyt długo. Można powiedzieć, że to obiad przygotowany częściowo z resztek. Ale niezależnie od tego, czy użyjemy dopiero co kupionych składników, czy te, które już mamy, to i tak będą smakować świetnie.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety z piersi z warzywami - przepis. Smakują obłędnie, więc musisz je zrobić jak najszybciej
Kotleciki z piersi kurczaka z warzywami to doskonałe danie dla całej rodziny. Tym obiadem będą zajadać się wszyscy bez wyjątku. Kotlety są soczyste i pyszne, więc znikną w mgnieniu oka. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 600 g filetów z piersi kurczaka,
- 100 g pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- por,
- pół marchewki,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki majonezu,
- przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Jak zrobić obłędnie pyszne kotleciki z warzywami? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę i dopraw wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę do lodówki.
- Warzywa obierz, jeśli jest taka potrzeba i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na tarce, a pora przekrój wzdłuż i pokrój. Odcedź kukurydzę konserwową. Dodaj warzywa do mięsa.
- Do miski z mięsem i warzywami dodaj mąkę pszenną, jajko i majonez. Dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj więcej mąki.
- Formuj małe kotleciki, a następnie obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Najlepiej smakują z ryżem, ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!