Sałatka z ogórków kiszonych to prostota w najlepszym wydaniu. Ale to jeszcze bardziej podkręci jej smak

Sałatka z ogórków kiszonych to coś, co dość rzadko pojawia się na polskich stołach. A to bardzo duży błąd, ponieważ smakuje naprawdę pysznie. Jednak dodatek tego warzywa jeszcze bardziej podkręca jej smak i po prostu nie sposób jej się oprzeć.

Najprostsze sałatki bardzo często okazują się tymi najsmaczniejszymi. Warto więc zakasać rękawy i zabrać się do przygotowywania sałatki z ogórków kiszonych. Nie można jednak zapomnieć o porze, który podkręci jej smak, nadając nieco pikantnego smaku. Oto przepis na sałatkę z ogórków kiszonych. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Sałatka z ogórków kiszonych, której nie sposób się oprzeć. Por to tajemniczy składnik 

Kiszonki są bardzo zdrowie, więc warto włączyć je do swojej diety. Sałatka z ogórków kiszonych to świetny wybór na imprezę czy rodzinne przyjęcie. Składniki doskonale się łączą, komponując się w niezwykle apetyczną całość. Oto przepis, który po prostu trzeba zapisać na później. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 3 ogórki kiszone
  • 1 por, 
  • 1/2 czerwonej papryki, 
  • 1 mała puszka groszku, 
  • 1 jabłko, 
  • pół małej marchewki, 
  • mały pęczek koperku, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc. 

Obłędna sałatka z kiszonych ogórków - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki kiszone kroimy w średnio cienkie plasterki, a jabłko i marchewkę obieramy. Jabłko możemy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce jak marchewkę.  
  2. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Groszek odsączamy i dodajemy do miski z warzywami. Koperek kroimy drobno i również dokładamy do miski. 
  3. Doprawiamy warzywa solą i pieprzem. Dodajemy majonez oraz jogurt i dokładnie mieszamy. 
  4. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, by smaki się "przegryzły". Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.