Ryba smażona w panierce, surówka z kiszonej kapusty i tłuczone ziemniaki - tak wygląda piątkowy obiad w wielu polskich domach. Co zrobić, jeśli ryba podczas smażenia się rozpada? Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy i podpowiadamy!
Jest kilka przyczyn, dla których ryba może rozpadać się podczas smażenia. Często dzieje się tak w wypadku przygotowywania ryby, która po rozmrożeniu nie została osuszona z nadmiaru wody, tylko od razu obtoczona w panierce i wrzucona na gorący olej. Niekiedy przyczyną rozpadania się ryby jest zbyt wysoka temperatura, smażenie pod przykrywka lub częste obracanie mięsa. Ryba może się rozpaść także podczas nieumiejętnego przenoszenia jej z patelni na talerz.
Należy też pamiętać, że niektóre ryby po prostu mają mięso, które będzie się rozpadało. Należą do nich między innymi dorsze oraz flądry. Niestety tendencję do rozpadania mają także słabej jakości paluszki rybne.
Jeśli często zdarza się, że ryba rozpada się Wam podczas smażenia, pamiętajcie, by:
Niekiedy podczas smażenia ryb, mięsa i innych potraw tłuszcz pryska z patelni. O tym, jak tego uniknąć pisaliśmy w osobnym artykule: