Jak usmażyć rybę? Podstawowy przepis i kilka porad

Smażona ryba to świetna propozycja obiadowa. W Polsce szczególnie chętnie się ją przyrządza w piątek, ale zachęcamy, by częściej sięgać po tę alternatywę do dań z drobiu czy wieprzowiny. Jak usmażyć rybę na patelni, aby była idealnie soczysta i się nie rozpadała? Podpowiadamy
Zobacz wideo

Jak usmażyć rybę

Smażenie ryby wiąże się z wieloma pytaniami. Być może dlatego, wiele osób decyduje się na jej przyrządzanie dosyć rzadko. A szkoda, bo to źródło cennych składników odżywczych, między innymi kwasów omega-3 i omega-6, wspierających pracę mózgu.

Jakiej ryby użyć? Jakiejkolwiek, może to być ryba ze skórą albo sam filet, mrożona lub świeża, dorsz, łosoś, pstrąg, sielawa, halibut, mintaj albo każda inna, na która macie ochotę.

Jak długo smażyć rybę? Czas smażenia zależy od grubości kawałka, jednak nie powinien on przekraczać kilku minut z każdej strony. Przez to, że ryba ma raczej luźną strukturę, nie potrzebuje dużo czasu, by się ugotować. Zbyt długa obróbka termiczna może sprawić, że mięso zacznie się rozpadać na patelni.

Jak smażyć rybę? Jeżeli przygotowujecie rybę ze skórą, należy ułożyć ją właśnie tą stroną w dół. Dzięki temu stanie się apetycznie chrupiąca. Ryba w całości, oczywiście pozbawiona łusek, wypatroszona i oczyszczona usmaży się znakomicie, jeśli wykonacie na jej skórze płytkie nacięcia pod skosem co dwa centymetry (można też zrobić kratkę) i porządnie natrze ją ziołami i przyprawami.

Jak smażyć rybę? - Najprostszy przepis:

Składniki:

  • 2 filety z dowolnej ryby (na przykład z dorsza, mintaja czy pstrąga)
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • olej

Jak usmażyć rybę na patelni?

  1. Filety odsączamy z wody na papierowym ręczniku. Warto to zrobić dokładnie, dzięki temu ryba będzie mniej pryskać podczas smażenie.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, a następnie obsypujemy mąką.
  3. Porządnie rozgrzewamy patelnię wraz z kilkoma łyżkami oleju, a następnie przekładamy na nią filety. Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do momentu, aż staną się rumiane. Następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażoną rybę najlepiej podawać wraz z cząstką cytryny do skropienia. Świetnie smakuje też w połączeniu z dresingiem jogurtowym - obowiązkowo z dodatkiem świeżego koperku. W kwestii przypraw w kuchni panuje absolutna dowolność. Warto dodać trochę pikanterii przy pomocy chilli, można ją też doprawić w azjatyckim stylu - curry i kuminem, a do smażenia dodać kilka kropel oleju sezamowego. Ryba zupełnie na szybko dobrze smakować będzie także doprawiona wegetą.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA