Jeśli masz ochotę na rybę, ale inną niż tradycyjny mintaj, dorsz czy nawet łosoś, doskonałym rozwiązaniem będzie tuńczyk. Stek z tej ryby to wyśmienite danie. Poza tym tuńczyk jest zdrowy, niskokaloryczny, zawiera m.in. witaminę D i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Z jedzeniem tuńczyka nie należy jednak przesadzać, bowiem występuje w nim również metylortęć, której zbyt wysokie stężenie może mieć działanie toksyczne. Jeśli jednak raz na jakiś czas zjemy steki z tuńczyka, na pewno nie zaszkodzimy zdrowiu!
Smażony stek z tuńczyka
Smażone steki z tuńczyka to najprostsza wersja tej potrawy. Jego mięso samo w sobie jest bardzo smaczne, dlatego można przyrządzić go bez dużej ilości przypraw czy innych dodatków. Warto pamiętać, by do smażenia wybierać dość grube steki – idealnie przygotowany powinien być różowy w środku, a nie przesuszony. Zbyt cienki plaster mięsa łatwiej przesmażyć.
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka (po ok. 150-200 g),
- oliwa do smażenia,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny
Opłucz steki z tuńczyka i osusz go ręcznikiem papierowym. Rybę posmaruj oliwą, a następnie z obu stron posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i połóż rybę. Smaż steki z każdej strony maksymalnie 2 minuty, aby zachować różowy, surowy środek. Podawaj gorący, skropiony sokiem z cytryny. Idealnym dodatkiem do niego będzie ryż lub warzywa przygotowane na parze, np. szparagi, brokuły bądź kalafior. Możesz go także doprawić sosem na bazie octu balsamicznego lub skropić sosem sojowym (dopasuj wtedy odpowiednią ilość soli, by nie przesadzić ze słonym smakiem).
Pieczony stek z tuńczyka również będzie doskonałym daniem. Możemy upiec go w folii w piekarniku z warzywami – nie będzie wtedy wysuszony i zachowa swój charakterystyczny smak. Do pieczenia również warto wybrać grubsze kawałki ryby.
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka (po ok. 150-200 g),
- oliwa z oliwek lub olej roślinny,
- 1 por (tylko biała część),
- ½ cukinii,
- koperek,
- sól i pieprz,
- dwie ćwiartki cytryny do podania
Steki z tuńczyka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop go oliwą i oprósz solą i pieprzem po obu stronach. Pora i cukinię pokrój w plasterki. Ułóż steki na płatach folii aluminiowej, następnie wyłóż warstwę cukinii, później pokrojonego pora. Jeszcze raz pokrop oliwą, posyp posiekanym koperkiem i dopraw solą i pieprzem. Rybę zawiń i włóż do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piecz przez około 20 minut. Pieczone steki z tuńczyka możesz podawać z upieczonymi ziemniakami, szparagami z sosem holenderskim. Dobrym dodatkiem będzie także dziki ryż. Rybę skrop sokiem z cytryny.