obiad na piątek
-
Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom
Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje...
-
Łosoś na obiad. Co zrobić, by był soczysty? Ważna jest temperatura piekarnika
Łosoś pieczony w piekarniku to idealny pomysł na smaczny i pożywny obiad. Jednak czasami zamiast soczystej ryby, wychodzi nam wiórowate, wysuszone "coś". Jak uniknąć błędu podczas przygotowywania łososia? Ważna jest temperatura piekarnika i jeden...
-
Knedle - przepis w sam raz na obiad na piątek. Żeby wyszły idealne, ważne są proporcje ziemniaków
Knedle ze śliwkami zawsze kojarzyły mi się z wczesną jesienią. Jako mała dziewczynka, z radością wracałam ze szkoły, kiedy wiedziałam, że na obiad babcia zrobi słodkie knedle. Dziś sama je robię i wypracowałam proporcje, które sprawiają, że...
-
Obiad na szybko, czyli aksamitna zupa krem z pomidorów. Będzie idealna, ale diabeł tkwi w szczegółach. Chodzi o ser
Co na obiad w piątek? To pytanie właśnie zadało sobie wielu z nas, w tym ja. Obiad na szybko to pierwsze co przychodzi do głowy, ale co zrobić, żeby było pysznie, lekko i bezmięsnie? Korzystajmy z sezonu! Zupa krem z pomidorów świetnie się sprawdz...
-
Zupa ziemniaczana - znasz jej drugą nazwę? Jest sycąca, aromatyczna i może zastąpić dwudaniowy obiad
Zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka jest często podawaną zupą w polskich domach. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmie wiele czasu. Do przygotowania zupy ziemniaczanej, potrzebujemy tylko kilku składników, które na pewno macie w...
-
Szybki przepis na obiad bez mięsa - wegetariański pomysł na posiłek. Przygotujesz go zaledwie w kilka minut
Zastanawiasz się nad szybkim obiadem bez mięsa? Faszerowane warzywa to bardzo zdrowy i ciekawy pomysł na posiłek. Przygotowanie zajmie mało czasu, a z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających. Farsz zrobiony z kaszy i warzyw jest...
-
Jajka w sosie musztardowym, czyli zapomniany pomysł na obiad bez mięsa
Jajka w sosie musztardowym to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Nierzadko robiło się je w domach, a w szkolnych stołówkach stanowiły całkiem popularny pomysł na obiad bez mięsa, który podawano szczególnie w piątek. Jak zrobić jajka w sosie...
-
Co na obiad w piątek? To świetna okazja, by uzupełnić menu o rybę. Wiemy, że u was z tym cienko
Piątek to dobry dzień, aby ograniczyć jedzenie kurczaka czy wieprzowiny. Zastanawiasz się więc, co na obiad w piątek? Odpowiedzi może być wiele, ale my polecamy rybę na obiad. Pieczoną, aromatyczną, pyszną!
-
Pomysł na szybki obiad bezmięsny? Tortille z awokado to najlepsze, co możecie zrobić!
Jeśli codziennie jecie mięso, polecamy choć raz w tygodniu wprowadzić dzień bez mięsa. Podziękuje wam za to organizm, a dodatkowo poznacie mnóstwo ciekawych smaków! Brakuje wam pomysłów na szybki obiad bez mięsa? Spieszymy z pomocą. Nasz dzisiejsz...
-
Obiad na piątek. Ryba w nieco innym wydaniu
Nie macie pomysłu na obiad na piątek? Z jednej strony chcielibyście zjeść coś bez mięsa, z drugiej strony jedyny, co wam przychodzi do głowy to ryba. Znowu ryba? Tak pomyśli większość. My proponujemy ryby w nieco innym wydaniu - w sosie sezamowym!
-
Na święta robię ten schab. To najlepsza wędlina, ale zaczynam dużo wcześniej
-
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod
-
Zapachy, które zniewalają zmysły i poprawiają humor. To jest kwintesencja self-careMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Nie każdy wie, jak robić to poprawnie
- Ta potrawa zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. To mieszanka smaków
- Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
- Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
- Ryba w occie na święta. Stawiam na jeden gatunek i robię 3 dni przed Wigilią
- Dla jednych rarytas, dla innych zmora. Polski produkt na podium rankingu
-
Co na piątkowy obiad? Nadziewana cukinia to zawsze dobry wybór [PRZEPIS]
Nadziewana cukinia na piątkowy obiad sprawdzi się idealnie. Przepisów na nadziewaną cukinię krąży wiele. My na piątkowy obiad proponujemy wersję wegetariańską. Spróbujecie naszego przepisu na nadziewaną cukinię?
-
Co na obiad w piątek? Szybki obiad z niczego, czyli naleśniki na słono
Co na obiad w piątek? Też zadajesz sobie to pytanie? W piątek zazwyczaj nie mamy czasu ani ochoty tworzyć wymyślnych dań, więc sprawdzą się wypróbowane już rozwiązania. Zawsze możesz zrobić obiad z niczego i zaserwować całej rodzinie naleśniki....
-
Pomysł na piątkowy obiad. Co na obiad szybko i smacznie? Te dania przygotujesz w 15 minut
Co na obiad szybko i smacznie? To pytanie zadajemy sobie często. A kiedy szukamy pomysłu na piątkowy obiad, dodatkowo chcemy zjeść coś bez mięsa i jeszcze przygotować w ekspresowym tempie. Zainspiruj się naszymi obiadami na piątek!
-
Piątkowy obiad bez mięsa - syta zupa, a może makaron ze szparagami? Oto nasze sprawdzone pomysły na piątkowy obiad
W piątek zwyczajowo nie jemy mięsa lub go unikamy. To bardzo dobra zasada, aby starać się ograniczać je w diecie. Jednak często wielu osobom szybko kończą się pomysły na piątkowy obiad bez mięsa. Z naszymi inspiracjami już nie będziecie pytać, co ...
-
Obiad na piątek? Paluszki rybne! Ale tym razem zrób je samodzielnie [PRZEPIS]
Co na obiad w piątek, gdy kotlety jajeczne czy krokiety z kapustą się znudziły? Co powiecie na paluszki rybne? Ale nie te ze sklepu. Tym razem przygotujcie je samodzielnie.
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
W piątki wiele osób decyduje się przygotować obiad bez mięsa. Co wtedy podać? Mamy dla was kilka przepisów na przepyszne kotlety - oczywiście w wersji jarskiej. Posmakują nawet prawdziwym mięsożercom. Sprawdźcie nasze propozycje na kotlety bez mięsa
-
Kotlety z czerstwego chleba, czyli pyszny obiad w duchu zero waste
Kotlety z czerstwego chleba to przepis, który powinna znać każda osoba mająca problem z przejadaniem pieczywa. Czerstwy chleb wcale nie musi lecieć prosto do kosza. Przyprawy i inne dodatki sprawią, że można zrobić z niego pyszny obiad. Jak się ro...
-
Ryba rozpada się podczas smażenia? Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Na piątkowy obiad wiele osób przygotowuje smażoną rybę. Niestety podczas smażenia ta lubi się rozpadać. Jak temu zapobiec? Sprawdźcie, co zrobić, aby ryba nie rozpadała się podczas smażenia.
-
Co na obiad w piątek? Mamy kilka pomysłów na dania bez mięsa lub z rybą [PRZEPISY]
Co na obiad w piątek? W ten dzień wiele osób decyduje się na tradycyjny post. Co zamiast mięsa można podać na obiad? Mamy propozycje zarówno dla tych, którzy wolą dobrze znane dania, jak i osób lubiących kuchenne eksperymenty. Sprawdźcie nasze...
-
Sałatka kociewska Magdy Gessler, czyli genialna rybna przekąska. Przepisy nie tylko na piątek
Jeśli brakuje wam pomysłów na sałatkę rybną, a ta z makreli już się wam przejadła, jesteście w dobrym miejscu. Mamy dla was dwa przepisy, które zawładnęły sercami (a raczej żołądkami) fanów "Kuchennych Rewolucji". Oto sałatka kociewska Magdy Gessl...
-
Pieczony łosoś w sosie serowym. Danie idealne nie tylko na piątkowy obiad! [PRZEPIS]
Łosoś w sosie serowym to kolejna wariacja na temat jednej z najsmaczniejszych ryb. Sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad, gdy wiele osób wybiera potrawy rybne, lecz także na każdy inny dzień. Masz ochotę na pyszną potrawę z łososiem w roli...
-
Brukselka - przepisy. Pokochaj dania z małymi kapustkami!
Brukselka to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi źródło wielu witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Dobrze wpływa na układ trawienny oraz poprawia stan naszej skóry. Warto jeść ją jak najczęściej, w najróżniejszych postaciach.
-
Warzywa na patelnię w dwóch odsłonach - gotowe i robione samodzielnie. Mamy dwa przepisy
Warzywa na patelnię możemy spotkać w wielu sklepach, najczęściej w postaci mrożonek, które wystarczy podsmażyć i podać z wybranymi dodatkami. To pomysł na niezwykle tani, szybki i bardzo łatwy obiad. Z czym najlepiej podawać warzywa na patelnię? U...
-
Dorsz na obiad - nie tylko w panierce. Trzy przepisy
Dorsz to jedna z naszych ulubionych ryb. Delikatne białe mięso doskonale smakuje i jest łatwo dostępne w sklepach. Jest też doskonałym źródłem mikroelementów oraz witamin - zawiera dużo białka, fosfory, selenu, kwasu omega-3 oraz witaminy B12 i D3...
-
Placki ziemniaczane - tanio, dietetycznie i zdrowo?
Placki ziemniaczane zazwyczaj nie idą w parze z umiarem w jedzeniu. Też tak macie? Niestety często są mocno nasiąknięte tłuszczem - po takiej uczcie brakuje siły nawet na spacer, który pomógłby spalić ogromną liczbę nadprogramowych kalorii. Jest...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis podstawowy na tradycyjne placki i kilka przydatnych porad, by wyszły idealne
Placki ziemniaczane to jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Są proste do przygotowania, niedrogie i smakują każdemu. Mogą stanowić podstawę sycącego dania, np. z dodatkiem gęstego, pieczarkowego sosu lub gulaszu, a nawet - jeśli zrobimy je w...
-
Jak usmażyć rybę? Podstawowy przepis i kilka porad
Smażona ryba to świetna propozycja obiadowa. W Polsce szczególnie chętnie się ją przyrządza w piątek, ale zachęcamy, by częściej sięgać po tę alternatywę do dań z drobiu czy wieprzowiny. Jak usmażyć rybę na patelni, aby była idealnie soczysta i si...
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym czy krowim? Dwa pomysły na dynię!
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym to jedno z najpopularniejszych dań, jakie przyrządza się z tego warzywa. A czy wiecie, jak smakuje zupa mleczna z dyni? Jeśli macie świeżą lub zamrożoną dynię i zastanawiacie się, co z niej przyrządzić, wypróbujcie...
-
Najlepsza panierka do ryby. Jak usmażyć rybę w panierce?
Dobra panierka do ryby to połowa sukcesu! Dzięki niej smażone filety będą smakować wybornie. Chrupiąca panierka do ryby jak nad morzem jest do odtworzenia we własnej kuchni! Poznaj nasze wskazówki i przepis, aby przygotować najsmaczniejszą smażoną...
-
Fasolka szparagowa - gotowanie w garnku i na parze w kilku prostych krokach
Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych sezonowych warzyw. Zarówno żółta, jak i zielona jest bardzo pyszna, zawiera mnóstwo witamin i jest chętnie jedzona nawet przez tych, którym z wieloma warzywami nie po drodze. Ile gotować fasolkę...
-
Jak zrobić zupę z dyni? Przepis na pyszną, kremową, złocistą zupę nie tylko na jesienne dni
Zupa z dyni to doskonała pozycja dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i bogatego w składniki odżywcze. To uniwersalne danie, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów - zarówno w wersji klasycznej, jak i z egzotycznymi dodatkami, np....
-
Jak zrobić ratatuj (ratatouille)? Wersja dla wielbicieli misternego układania dań i dla leniuchów plus kilka porad
Ratatouille zwane w naszym kraju po prostu ratatuj, największą popularność zyskało chyba po filmie "Ratatuj". Ta prowansalska potrawka z bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli, i pomidorów, to świetne lekkie danie na letnie dni. Jak zrobić ratatuj?...
-
Krem z kalafiora i innych białych warzyw - przepis na pyszną zupę na co dzień i od święta
Krem z kalafiora to pozycja obowiązkowa w menu wszystkich wielbicieli delikatnych, smacznych zup. Gęsty krem sprawdzi się doskonale jako rozgrzewający obiad na chłodniejsze dni, to także świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą, by ich posił...
-
Jak zrobić zupę cebulową? Prosty przepis na pyszne, aromatyczne danie na chłodne dni
Zupa cebulowa to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, którą jednak z chęcią zajadamy się na całym świecie. Jest sycąca i aromatyczna, a przy tym doskonale nadaje się na zimne dni. Przy tym doskonale smakuje z serową grzanką. Znamy prosty przepise...
-
Kotlety rybne zamiast kotletów mielonych. Pyszny obiad na piątek
Kotlety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można jeść je dokładnie tak jak te mięsne - jako danie główne w towarzystwie dodatków, a także wykorzystać je do burgerów rybnych lub przygotować w wersji mini, jak palusz...
-
Krokiety z kapustą i grzybami nie tylko do barszczu - idealne na piątkowy obiad [PRZEPIS]
Krokiety z kapustą i grzybami to danie wymagające nieco wprawy w przygotowaniu, ale wbrew pozorom nie takie trudne do przyrządzenia. Czas poświęcony na zawijanie krokietów rekompensuje nam ich pyszny, smak i chrupiący wierzch. Jak zrobić krokiety ...
-
Jak gotować brokuły? Podpowiadamy, jak należy przygotować brokuły, by zachowały swoje wartości
Zielone brokuły to przepyszne warzywo, które ma wiele uniwersalnych zastosowań. Na pierwszy rzut oka widać, że sporo łączy je z kalafiorem. Wiele zastosowań brokułów pokrywa się z kalafiorem. Dlatego też te warzywa często występują w swoim...
-
Jak ugotować kalafior? By był najsmaczniejszy, pamiętaj o tych zasadach
Kalafior świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Doskonale pasuje do mięsa i różnych rodzajów ryb. Możemy go piec, smażyć lub jeść na surowo. Jednak najpopularniejszy w naszej kuchni jest kalafior gotowany. Jak ugotować kalafior, by był...
-
Jak zrobić kopytka? Przepis na tradycyjne kluseczki
Kopytka to kolejna tradycyjna potrawa w naszym regionie. Jej przyrządzanie niesie za sobą wiele wspomnień z lat dzieciństwa. Zwłaszcza, gdy przypomnimy sobie smak kopytek na słodko lub z surówką z marchewki. Podpowiemy wam jak przygotować je w...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na domowe placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to kolejne tradycyjne danie kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie bardziej popularną formę potrawy z ziemniaków w naszej kulturze. Placki ziemniaczane są niezwykle proste w przygotowaniu, z łatwością możemy dobrać do niego...