Początek marca to w tym roku także początek Wielkiego Postu, a więc czasu, kiedy katolicy w skupieniu i zadumie przygotowują się na święto Zmartwychwstania. Już setki lat temu w Wielkim Poście ludzie powstrzymywali się od jedzenia mięsa, inni nie jedli go wcale, za to ryby nie były uważane za "mięso", bowiem żyły w wodzie (w podobny sposób traktowano też bobry, których mięso było dozwolone w Wielkim Poście). Osoby, które są przywiązane do tradycji, właśnie w tym czasie jedzą więcej ryb i bardzo dobrze, bo dobra rybka nie jest zła.
Zobacz wideo Zobacz przepis na łososia duszonego w pomidorach
Ale dziś nie będzie o dobrej rybce, a o najlepszej, jaką możesz zrobić dla swoich bliskich. Soczysta i delikatna ryba w kremowym sosie na bazie maślanki z porem i gałką muszkatołową to prawdziwa uczta z jednej patelni. Zrobisz ją w 20 minut i jak tylko spróbujesz, panierowane filety i paluszki rybne odejdą w cień. Jakiej ryby użyć? Najlepiej sprawdzą się gatunki o chudym, białym i zwartym mięsie. Polecam dorsza lub mirunę, sprawdzi się także morszczuk i mintaj.
Obiad na Wielki Post i każdy inny dzień roku. Jak zrobić rybę w maślance?
Składniki:
- 4-5 filetów z dorsza lub innej ryby o białym, zwartym mięsie,
- 1 por (biała część),
- 1 cebula dymka,
- 1 szklanka maślanki naturalnej,
- pół szklanki wody lub warzywnego bulionu (jeśli sos będzie za gęsty),
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- mąka pszenna.
Ryba w maślance - sposób wykonania:
- Filety osusz i jeśli są duże, podziel je na dwa lub trzy kawałki. Następnie oprósz je delikatnie solą i pieprzem, i obtocz z każdej strony w mące.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i połóż na niej rybę. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij rybę z patelni i dołóż odrobinę tłuszczu.
- Na tej samej patelni zezłoć posiekany por, zmniejsz moc palnika, dodaj rybę, posiekaną dymkę i zalej maślanką.
- Całość dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut, jeśli twoim zdaniem sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę bulionu warzywnego. Chwilę przed końcem smażenia dopraw do smaku przyprawami i opcjonalnie posiekanym koperkiem.