• Link został skopiowany

W Wielkim Poście podaję tę rybę na okrągło. Żadna panierka, leję na patelnię składnik z butelki

Środa Popielcowa zaczyna ważny dla katolików okres w roku liturgicznym, czyli Wielki Post. To okres 40 dni poprzedzających Wielkanoc i w tym czasie wiele osób związanych z wiarą katolicką ogranicza jedzenie mięsa innego niż ryby. W moim domu ta tradycja jest bardzo silnie utarta i naprawdę mi się to podoba, bo na stole często gości najlepsza ryba świata. Robiła ją babcia, teraz robię ja. Nie bawię się w panierki i inne cuda, robię pyszny sos na bazie "maślanego odpadu".
Ryba duszona w maślance
kostrez /Shutterstock

Początek marca to w tym roku także początek Wielkiego Postu, a więc czasu, kiedy katolicy w skupieniu i zadumie przygotowują się na święto Zmartwychwstania. Już setki lat temu w Wielkim Poście ludzie powstrzymywali się od jedzenia mięsa, inni nie jedli go wcale, za to ryby nie były uważane za "mięso", bowiem żyły w wodzie (w podobny sposób traktowano też bobry, których mięso było dozwolone w Wielkim Poście). Osoby, które są przywiązane do tradycji, właśnie w tym czasie jedzą więcej ryb i bardzo dobrze, bo dobra rybka nie jest zła.

Zobacz wideo Zobacz przepis na łososia duszonego w pomidorach

Ale dziś nie będzie o dobrej rybce, a o najlepszej, jaką możesz zrobić dla swoich bliskich. Soczysta i delikatna ryba w kremowym sosie na bazie maślanki z porem i gałką muszkatołową to prawdziwa uczta z jednej patelni. Zrobisz ją w 20 minut i jak tylko spróbujesz, panierowane filety i paluszki rybne odejdą w cień. Jakiej ryby użyć? Najlepiej sprawdzą się gatunki o chudym, białym i zwartym mięsie. Polecam dorsza lub mirunę, sprawdzi się także morszczuk i mintaj. 

Obiad na Wielki Post i każdy inny dzień roku. Jak zrobić rybę w maślance?

Składniki:

  • 4-5 filetów z dorsza lub innej ryby o białym, zwartym mięsie,
  • 1 por (biała część), 
  • 1 cebula dymka, 
  • 1 szklanka maślanki naturalnej,
  • pół szklanki wody lub warzywnego bulionu (jeśli sos będzie za gęsty),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • mąka pszenna.

Ryba w maślance - sposób wykonania:

  1. Filety osusz i jeśli są duże, podziel je na dwa lub trzy kawałki. Następnie oprósz je delikatnie solą i pieprzem, i obtocz z każdej strony w mące.
  2. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i połóż na niej rybę. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij rybę z patelni i dołóż odrobinę tłuszczu.
  3. Na tej samej patelni zezłoć posiekany por, zmniejsz moc palnika, dodaj rybę, posiekaną dymkę i zalej maślanką.
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut, jeśli twoim zdaniem sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę bulionu warzywnego. Chwilę przed końcem smażenia dopraw do smaku przyprawami i opcjonalnie posiekanym koperkiem.
Więcej o: